A szív tudatossága és “agya” – Mit mondanak az új tudományos kutatások?

Sokan hiszik, hogy a tudatosság csak az agyban keletkezik. A legújabb tudományos kutatások azt sugallják, hogy a tudat az agyból és a testből együttesen megjelenik. Egyre több bizonyíték arra utal, hogy a szív különösen fontos szerepet játszik ebben a folyamatban. A szív tudatossága kezd ismertté válni.

A szív több mint egy egyszerű puma, amint azt korábban hitték. A tudósok mostanában ismerik fel, hogy a szív egy rendkívül összetett rendszer, melynek saját “agya” van.

A szív tudatossága és az agy

A neurokardiológia új tudományágának kutatásai azt mutatják, hogy a szív egy érzékszerv,  az információ fogadásának és feldolgozásának kifinomult központja. A szívben lévő idegrendszer (vagyis a szív “agya”) lehetővé teszi, hogy a szív tanuljon, emlékezzen és funkcionális döntéseket hozhasson függetlenül az agykéregtől. Ráadásul számos kísérlet kimutatta, hogy a szív által folyamatosan az agyba küldött jelek az agyban befolyásolják az észlelésben, megismerésben és érzelmi feldolgozásban részt vevő magasabb agyközpontok működését.

A szív nemcsak a kiterjedt neurális kommunikációs hálózaton keresztül kommunikál az aggyal és a testtel, hanem egy elektromágneses téren keresztül is. A szív a test legerősebb és legátfogóbb ritmikus elektromágneses mezőjét hozza létre. Az agy által termelt elektromágneses mezőhöz képest a szív elektromágneses mezejének elektromos összetevője körülbelül 60-szor nagyobb amplitúdóban, és átjárja a test minden sejtjét. A mágneses komponens körülbelül 5000-szer erősebb, mint az agy mágneses mezője. A szív elektromágneses mezeje érzékeny magnetométerrel mérhető méghozzá a testtől több lábnyira is (1 láb = 30,48 cm).

A szív tudatossága a test összes folyamataiban

A szív folyamatosan elektromágneses impulzusokat generál, amelyben az egyes ütések közötti időintervallum dinamikusan és összetett módon változik. A szív örökké jelenlévő ritmusmezője erősen befolyásolja a test összes folyamatait. Például bizonyítottuk, hogy az agy ritmusai természetesen szinkronizálódnak a szív ritmikus aktivitásához, valamint, hogy amikor a szeretet, elismerés tartós érzés, a vérnyomás és a légzőszervi ritmusok és más testi oszcilláló rendszerek a szív ritmusával összehangolódnak.

Úgy véljük, hogy a szív elektromágneses mezeje információ hordozó hullámként működik és általános szinkronizáló jelet ad az egész test számára. Pontosabban azt gondoljuk, hogy amikor az energia lüktető hullámai kisugároznak a szívből, akkor kölcsönhatásba lépnek a szervekkel és más testi struktúrákkal. Az energia hullámok mintákba rendeződve oszlanak el testszerte. Ily módon az energia hullám mintába rendeződött információ az összes testfunkció aktivitását formálja, úgy hogy összehangolja és szinkronizálja a folyamatokat a szervezet egészében.

Érzelmi hatások az elektromágneses mezőben

A HeartMath Intézetében végzett alapkutatás azt mutatja, hogy az ember érzelmi állapotára vonatkozó információ a szív elektromágneses mezőjén keresztül is kommunikál a szervezetben. A szív ritmikus verésmintái jelentősen megváltoznak, mivel különböző érzelmeket tapasztalunk. A negatív érzelmek, mint például a harag vagy a frusztráció, összefüggésbe hozhatók a szív ritmusában az akadozó, rendezetlen, inkoherens mintázattal. Ezzel szemben a pozitív érzelmek, mint például a szeretet vagy elismerés, a szív ritmikus aktivitásának zökkenőmentes, rendezett, koherens mintázatához kapcsolódnak. Másfelől a szív verési mintáinak ezen változásai megváltoztatják a szív által sugárzott elektromágneses mező szerkezetét, amely spektrális analízissel mérhető.

A szív tudatossága és "agya" - Mit mondanak az új tudományos kutatások?

Pontosabban kimutattuk, hogy a tartós pozitív érzelmek különálló működési módot eredményeznek, amelyet pszichofiziológiai koherenciának nevezünk. Ebben a módban a szívritmusok szinuszhullámú mintázatot mutatnak és a szív elektromágneses mezője is megfelelőbbé válik.

Szinuszhullámú szívritmus hatása

Ez a mód a belső mentális párbeszéd jelentős csökkenésével, a stressz csökkent érzékelésével, az emocionális egyensúly fokozásával és a fokozott mentális tisztasággal, intuitív megkülönböztetéssel és kognitív teljesítménnyel jár.

Összefoglalva, kutatásaink azt sugallják, hogy a pszichofiziológiai koherencia fontos a tudatosság fokozásában. Továbbá, amint azt látjuk, létezik kísérleti bizonyíték arra, hogy a pszichofiziológiai koherencia növelheti tudatosságunkat és érzékenységünket a körülöttünk lévő más emberekkel szemben. Erről a következő cikkben számolunk be.

Forrás: http://www.science-ofthe-soul.com

Kutatások: HearthMath.org

Nézd meg ezt is

ZYO Hála rezgés meditáció hangfürdővel videón

ZYO Hála rezgés meditáció hangfürdővel videón

Ez egy Önvaló meditáció, amely az igazi Énedbe vezet vissza. Figyelj befelé és érezd át. 

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!