A Száraz – Száraz bőr? Száraz haj? Kiszáradó növények? Vitamin hiány? “Kiszáradó” lelki világ?

A Száraz. Így tudnám leírni szavakkal az érzelmi tápláltság hiányát. Ez a száraz az életem állapot, amikor úgy érzed, mintha lélekben elszáradnál, elsorvadnál, mintha nem táplálna a szeretet, mintha belül nem lenne szeretet (csak időnként), gondok, rossz érzések viszont igen. Úgy érzed, mintha küzdened kéne, hogy ne érezd a fölöslegességet. Mintha küzdened kéne, hogy ne érezd úgy, nincs értelme a dolgoknak, az életnek önmagában. Van, hogy megkérdőjeleződik benned az, amit teszel. Minek, mire jó? Minek élek?

Mintha ahhoz, hogy legyen értelme, teljesülnie kéne valaminek, pl. valaki szeressen, mutassa ki irántad érzett szeretetét, megbecsülését, mutassa meg, mi az értelme valaminek, mi a jövőd, mi jó vár rád (mert, ha nem vár rád jó, akkor nincs értelme az életnek), tapasztalhasd végre a boldogságot, stb. A “száraz” állapot belső küzdés, mert belül érzed, hogy nem kéne kiszáradnod, mégis olyan, mintha magától kiszáradnál, elértelmetlenedne az életed, és neked tenned kéne ellene, máskülönben ez így maradna. A száraz állapot egyfajta belső, gyakran rejtett “flegmaság”, unalom. “Ugyan már minek”, “ugyan már mire jó” alaprezgéssel és semleges, gyakran negatív, folyamatos alapérzettel. Ebből az érdektelenszerű alapérzetből kilendítenek az érdekes, izgalmas tennivalók, tudnivalók, élmények, amik lelkesedést, szeretetet, örömöt hoznak, stb. Azonban ezek valahogy folyton visszatérnek ugyanarra az alapra, és annak fokozataira. Olyan ez, mintha a lelked kiszáradt volna, és csak néha kapna “vizet”.

A kiszáradásod a szeretet elfogyása

Nem valóságosan, hanem így látszik. Ha mélyére mégy a száraz állapotnak, akkor szoros összefüggést találsz a szeretettel.

A életed tápláltságát, az élet értelmének ismeretétől független értelemét, az önmagától, feltétel nélkül létező tápját, energiáját, motiváltságát, lelkesedését, ok nélküli örömét, a feltétel nélküli szeretet adja. A feltétel nélküli szeretet az érzelmi táplálékod, ez adja a többi érzés alapját. Ez maga a léted, maga az élet. Amikor az élet megnyilvánul valamilyen formában, akkor a feltétel nélküli szeretet nyilvánul meg. Ez a feltétel nélküli szeretet MOZGÁSBAN.

A feltétel nélküli szeretet önmagán belül mozog, pulzál, lüktet. Ahogy megnyilvánul bármely formában, azzal fejeződik ki. Minden tapasztalásod a feltétel nélküli szeretet megnyilvánulása. Minden érzésed, gondolatod, minden látvány, hallott dolog, íz, illat, tárgy, emlék, stb.

A feltétel nélküli szeretet az emberi elmén keresztül beleütközik a szeretet félreértelmezésébe

Az emberi elme – bármilyen hatalmas is a kapacitása – mégis csupán korlátozottan képes felfogni, átlátni a szeretet végtelen áramlásának működését. Ezért, amikor a szeretet az emberi elmén keresztül nyilvánul meg, akkor “beleütközik” annak értelmezésébe, leginkább félreértelmezésébe. Így születik meg a szeretet befogadásának látszólagos korlátja, az értelmezésen keresztül.

A félreértelmezett szeretet miatt létrejön a válogatás: ez szeretet, az pedig nem szeretet. Így szabad érezni, úgy viszont nem. A sok agyalás addig folytatja a szeretet megnyilvánulási formáinak értelmezgetését és kategorizálását, míg végül a végtelen, feltétel nélküli kicsikévé szűkül. Korlátozottá válik. Egyre meghatározottabb, hogy mit is tekintünk szeretetnek. Egyre fokozódik a ragaszkodás ehhez az értelmezéshez, egyre jobban hisszük, hogy csakis ezt lehet szeretetnek nevezni. Egyre jobban hisszük, hogy mi aztán tudjuk, mi a szeretet, hiszen egyre jobban meg tudjuk mondani pontosan, hogy mit is értünk alatta, hogy mi mit is kérünk ezen a címen. Olyan ez, mintha egyre jobban elzárnánk a vizet.

Minél inkább meghatározzuk mi nekünk a szeretet, annál jobban elveszítjük

Ez a belső, a lelki kiszáradás folyamata. Egyre kevesebbszer találkozunk vele (hiszen, ami nem esik bele a meghatározásunkba, azzal nem igazán foglalkozunk, azt nem érezzük szeretetnek), és egyre gyakrabban találjuk úgy, hogy á, ez nem az igazi, ez nem eléggé szeretet, ez a szeretet nem elég.

A szeretet vesztés érzése valójában a szeretet bekorlátozódásának érzete. Mikor pl. úgy érzed “fogy” a szereteted, mert a barátaid (párod, a többi ember) nem viszonozzák a szereteted, akkor egyszerűen arról van szó, hogy az értelmezésed bekorlátozza a szeretetet a “barátaimnak kell ezt megadniuk” kategóriába. Holott a szeretet végtelen, elfogyhatatlan, nem adják és nem kapod, pláne nem a viszonzáson múlik. A szeretet adás, kapás, viszonzás a szeretet egy-egy megnyilvánulási formája, melyek “mögött” akkor is ott a szeretet, mikor a szeretet ebben a formában épp nem jelenik meg.

Ahol már képtelen vagy jól érezni magad

Mikor a szeretet bekorlátozódása elér egy nagyon szűk “szintet” (szinte le tudnád írni egyetlen lapra, hogyan kéne működnie a szeretetnek), akkor érkezel meg egy olyan érzelmileg alultáplált szintre, ahol már képtelen vagy jól érezni magad. Ahol gyakran már szinte fáj létezni is. Ahol úgy érzed fölösleges bármit is csinálni, ahol semminek sincs motiváló ereje, ahol alig találsz valamit, ami értelmet adna az életednek, ahol már szinte csak a remény marad, hogy talán a jövő, az majd más lesz. Keresed egyik célt a másik után, de valahogy nem elégítenek ki. Belevágsz mindenfélébe, talán még sikeresen is, mégis – amint abbahagyod az aktivitást (ami elfedi) – ott van a száraz az életem állapot. Igen, jól gondolod, ebből származhat depresszió is.

Szerencsére soha nem tud ténylegesen megtörténni a szeretet elfogyása, mert a szeretet állandó alap, még ehhez az elfogyás érzéshez is. Ugyanakkor ez a folyamat megtapasztalható, mert a szeretet vesztése, és a lelki kiszáradás érzete igaznak érződik, és rengeteg ebbe vetett hit táplálja.

A száraz lelki állapotról testi tünetek árulkodhatnak

A kevésbé korlátozott szeretet szintjén, – a lelki szárazság alacsonyabb szintjén – érzed úgy, mintha szeretet hiányod lenne, minta üres lenne az életed. Ez a stádium jár olyan testi tünetekkel, amelyek a hiányt szárazság-ként tükrözik. Pl. gyakran kiszárad a torkod, a szád. Talán légszomj lép fel. Lehet, hogy a bőröd száraz, vagy a hajad. Tudom, most azt gondolod, hogy a sampon, az időjárás, a nap, stb. szárította ki. Persze, lehet ez is. Van, azonban, hogy a test folyamatosan mutatja a szárazság tüneteit, pedig tényleg mindent megkap fizikailag, hogy ne így legyen.

A növények is csodás segítőid, hogy észrevehesd a tükröt. Ők is kiszáradnak körülötted, vagy tele vannak elszáradó, kiszáradó részekkel :). Van, hogy úgy száradnak ki, hogy közben megkapják a szükséges tápanyagokat, vizet, fényt, mindent.

A test is, a növények is mutatják, hogy nem elég a legfőbb táplálék, nem elég a szeretet. Ha a lelked kiszárad, akkor a vitaminokat is hiába szeded, olyan lesz, mint lyukas vödörbe vizet töltögetni.

Ha a lélek nem táplált, akkor a test sem tud igazán az lenni. 

Mi az ellenszer?

A szeretet, nem kívülről, belülről. Ahogy bezártuk értelmezésbe, megítélésbe, félelembe, ugyanúgy meg is lehet nyitni. Hogy is lehetne bármely módon meghatározni a szeretetet? Hogy is hihetjük, hogy tudjuk milyennek kéne lennie, s hogy irányítani tudjuk? Miközben mélyen, belül TUDJUK, hogy végtelen, hogy feltétel nélküli. Ha feltétel nélküli, akkor hogy is lehetne pontosan leírható, meghatározható, hogy milyennek kéne lennie, hogyan kéne működnie, hogy kéne adni, kapni, mi tartozik bele és mi nem?

S míg a szeretet elképzelések magabiztosak, addig nem vesszük észre, hogy épp ezek az értelmezések teszik korlátozottá a szeretet tapasztalását. Nem vesszük észre, hogy a szeretet értelmezgetésével kéne felhagyni, s meghagyni annak a szeretetet, ami. Ahelyett, hogy az okán, értelmén, viszonzásán, formáján, kölcsönösségén dolgoznánk, csak hagyni létezni úgy, ahogy a szeretet akar létezni az adott pillanatban. Értelmezés, megítélés, meghatározás, elvárás nélkül. Ezt csak abba kell hagyni :).

Igen, lehet erre azt mondani, hogy ez nem is így van. Nézd, mi lesz ebből?

Vajon tényleg XY-tól nem kapsz szeretetet? Tényleg annyira nem szeretnek a munkahelyeden, hogy inkább már szinte váltanál? Tényleg a jövőben van minden hited, mert már annyira nem jó? Tényleg annyira száraz, üres az életed? Oké, rendben, elsőre tényleg úgy néz ki, mintha ezek lennének az okai a szeretet hiányodnak.

No és ki és milyen elvek mentén állapította azt meg, hogy mindaz, ami és ahogy történik, AZT JELENTI, hogy téged nem szeretnek? Azt jelenti, hogy nem kapod meg a szeretetet? Mi az alapja annak, hogy épp XY-nak kellene szeretnie, ahhoz, hogy szeretve érezd magad? Mi dönti el azt, hogy egy ölelés az szeretet, de mondjuk a kritizáló szó már nem az? Milyen érvek döntötték el azt, hogy most nem jó, legfeljebb a jövőben lehet az? Mikor üres az életed, nézd csak meg, melyik érzés töltené fel élettel?

Ugye, megint ugyanoda jutottunk? Ez mind az értelmezésen, gondolkodáson múlik. Te döntöd el, mit tekintesz szeretetnek és mit nem, ezzel pedig egyből kettéosztottad a világot. S minél kevesebb dolog jelenti számodra a szeretetet, annál alultápláltabb leszel szeretetből, nem veszed észre, ha nem az általad elképzelt formában van jelen. Ez pedig nemcsak a testeden, a növényeiden tükröződik vissza, hanem az emberi kapcsolataidon is és az önmagadhoz való viszonyulásodon is.

Fekete Kata természetgyógyász, ThetaHealing tanár, ZYO

Nézd meg ezt is

Shiva Énünk a Tiszta Tudatosság

Shiva Énünk a Tiszta Tudatosság, megvizsgáljuk magunkban – videó

Shiva Énünk a Tiszta Tudatosság, megvizsgáljuk magunkban, hogy ez mit is jelent és hogyan tapasztalható. …

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!