A sajnáltatás energiavesztő játszmája – Hogy oldd meg? Hogy vedd észre?

A sajnáltatás játszmája nem tudatos amíg nem nyílik rá a szemed. Nem szándékosan teszed, csupán azért játszod, mert nem veszed észre. Ha pedig észre is veszed, azért marad fenn, mert nem látsz más kiutat arra, hogy hozzájuss ahhoz, amit szeretnél. Lehet, hogy másokban veszel észre ilyesmit, talán haragszol is rájuk emiatt. Talán érzed is, hogy olyan a társaságukban lenni, mintha elszívnák az energiádat. Talán el is kerülöd őket, hogy ne vigyék el az energiádat.

Áll meg inkább egy pillanatra és szemléld meg mind a saját, mind a másik viselkedését és reakcióit. Ezzel tudatába kerülsz annak, hogy mi is történik pontosan. Ezzel kerülöd el valójában az energiavesztést. Így tudsz a másik félnek is a segítségére lenni, mert így nem támogatod többé a játszmáját.

Nézzük meg ezt részleteiben, hogy te is érthesd. Ha pedig úgy érzed van körülötted sajnáltató, akkor tedd lehetővé, hogy ő is megérthesse mindezt, küldd el neki. A megértés, felismerés ki tudja húzni a talajt a játszma alól.

Mi van a sajnáltatás háttérben?

Gyakran gyermekkori megaláztatások, megszégyenülések, bántások. Gyakran azonban semmilyen történés nem indokolja. Van, hogy valahonnan megtanulta a tudatalatti ezt a stratégiát. A megoldás szempontjából nem muszáj tudni, honnan származik. Sokkal fontosabb felismerni, hogy van ilyen működésünk. Sokkal fontosabb, hogy ezt a felismerést megengedjük magunknak, hogy ne bántsuk magunkat miatta, ne ítéljük el magunkat. Innen lehet továbblépni.

Miért választja valaki ösztönösen a sajnáltatást?

Mert a “szegény én”, aki sajnálatra méltó, az MÉLTÓ. Méltó a figyelemre, a támogatásra, a szeretetre, a jutalomra, a pozitív értékelésre, a dédelgetésre, arra, hogy kapjon valamit. A sajnálatra méltó áldozat, akivel – bár mindent megtett – rossz dolgok történnek, nehéz helyzetben van, áldozatául esik a körülményeknek, másoknak. Ezért őt megszánják. Segítséget kap, hiszen rászorul. Szeretetet kap, hiszen SZÜKSÉGE van rá. Azaz a sajnáltató valamiféle pozitív dologra tesz szert a sajnáltatás játszmájával. Van olyan is, hogy bár nem születik pozitív eredmény (nem kapja meg, amit akar), mégis ennek a reményében él, és hiába nem kapja meg, amit szeretne, a remény tovább élteti a játszmát.

Azaz a sajnáltatás mögött MINDIG ott van valami pozitív, ami a sajnáltatás játszmájának nyeresége (vagy remélt nyeresége).

Ilyen lépéseket tegyél még

Vagyis a következő lépés, hogy keresd meg magadban azt a pozitív ÉRZÉST (nem történést, nem embert), ami “alulról” mozgatja ezt a játszmát, amit ezzel a játszmával el akarsz érni. Mindig érzést keresel valójában. Sosem igazán azt akarod, hogy X.Y tegyen meg neked valamit, hanem azt az érzést akarod érezni, ami ezzel jár számodra. Ez az érzés számodra “hiányként” jelenik meg, a hiány pedig ösztönösen arra késztet, hogy megszerezd azt az energiát, amivel betöltődik a hiány.

Így a következő lépés, hogy ha már tudod milyen érzést szeretnél valójában megélni, hogy keresel olyan egyéb lehetőségeket, amelyekben megélheted ezt a vágyott érzést, és amelyek nem járnak sajnáltatással. Ha így nem megy, ne keseredj el. Bármilyen tudatalattira ható módszerrel lehet ezen segíteni.

Az önsajnálat

Ha valaki sajnáltatja magát másokkal, akkor automatikusan önmagát is sajnálja. Önmagának is ilyenkor és ebben a formában adja meg a szeretetet, figyelmet, egyéb pozitívumokat. S mikor nincs sajnálatos helyzet, akkor önmagának sem adja meg ezeket.

Mi a következménye a sajnáltatóra nézve ennek a játszmának?

A sajnáltató életében gyakorivá válik az áldozattá válás. Folyton negatív dolgok történnek vele. Folyton beteg, folyton valami súlyos csapás éri, folyton rossz neki. Ez mind pedig azért történik így, hogy ALAPOT SZOLGÁLTASSON a sajnálatra, hogy azután a sajnálaton keresztül jusson el az illető a pozitív dolgokhoz. Ez azonban csapda, mert a pozitív dolgok ritkák és rövidek, pontosan a sajnáltatás játszmája miatt, hisz a játszmához negatív körülmények kellenek. Mikor pedig nem jár sikerrel a remélt pozitívumok megszerzésében, akkor energiát veszít, elfárad, “elfogy”, rosszul érzi magát. Azaz a sajnáltató maga teremti meg az életében a negatív körülményeket. Amíg mindez nem tudatosul benne, addig azt hiheti, hogy a körülmények ellene vannak, hogy neki balsorsa van.

Mi a játszma következménye arra nézve, aki belemegy a sajnáltató játszmájába?

Energiavesztés, azonban ez is csak a tudatossága bizonyos szintjéig igaz. A tudatosság emelkedésével “megnyílik” az elfogadás tere, ami a szeretet révén a tudatos ember a sajnálatóban feloldja ezt a játszmát. Azaz “felemeli” a sajnáltatót, úgy, hogy ő maga is rendben marad. Ha valaki még nem “tart itt”, főleg, ha személyes hitrendszerei vannak a befolyásolhatósággal, manipulálhatósággal, védekezéssel kapcsolatosan, akkor bizony gyakori, hogy energiát veszít. A sajnáltatót ezzel is felemeli, azonban azon az áron, hogy ő maga “lecsökken” (legalábbis így érzi). Ha nem vagy még mindennek tudatában, akkor az ilyen helyzeteket úgy élhetted meg, hogy bizonyos emberek, bizonyos helyzetek valahogy különösen lefárasztottak (látható ok nélkül), elerőtlenedtél, rossz közérzeted támadt (látható ok nélkül), érezhetően csökkent az energiád.

Hogyan vegyük észre, amikor mi magunk játszuk ezt a játszmát?

  • Gyakran történik velünk valami rossz
  • Úgy érezzük muszáj megosztanunk másokkal a rossz dolgokat
  • Van, hogy elhatározzuk nagyon pozitívak leszünk, másokkal is, ez azonban sehogy sem sikerül (pedig igyekszünk)
  • Úgy érezzük nem figyelnek ránk, nem hallgatnak meg, nem értenek meg
  • Úgy érezzük mások nem törődnek azzal, hogy mi mit akarunk, és mindig annak kell lennie, amit valaki más akar, nekünk meg fel kell adnunk a saját elképzelésünket
  • A rossz közérzet, a rossz érzések, a negativitás túlsúlyban van
  • Gyakran vagyunk betegek, nemritkán súlyosan, vagy tartós, netán nehezen gyógyuló problémánk van
  • Folyton mi vagyunk az áldozatok
  • Nem találunk segítséget, elfordulnak tőlünk, sőt gyakran látjuk is, hogy szinte menekülnek tőlünk az emberek.

Lehet még sok más jellemző is, és a fentiek egyike sem kizárólag a sajnáltatás játszmájához kapcsolódik. Minél többet találsz magadra igaznak a fentiek közül, annál valószínűbb, hogy játszod ezt a játszmát. A legbiztosabban akkor tudod ezt felismerni, ha érted a fentieket és figyelni kezded a működésed.

Ha másoknál találkozol ezzel a játszmával, akkor a legtöbb, amit tehetsz, hogy segítesz nekik megérteni a megoldással együtt, annak tudatában, hogy ők ezt nem direkt csinálják. NE SAJNÁLD A SAJNÁLTATÓT, mert ezzel vonódsz bele a játszmájába, ezzel csökken az energia szinted. Neki pedig nem erre van szüksége, hanem arra a pozitív érzelemre, amit ezzel próbál pótolni.

Fekete Kata természetgyógyász, ThetaHealing tanár, ZYO

Nézd meg ezt is

Hogyan kezeljük a passzív-agresszív viselkedést?

A passzív-agresszív viselkedés fárasztó minden érintett számára. Érdemes ébernek lenni a megjelenésére és időben kijelölni a határokat.

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!