Zeller – Hozzuk ki belőle a legtöbb egészséget

A zeller leve más levekkel keverve kiváltképp vitaminhiány és egyéb erőtlenség esetén jelentős javulást eredményez. A zeller nagy mennyiségű biológiailag aktív szerves nátriumot tartalmaz, négyszer annyit, mint kalciumot. A nátrium oldja a szervezetben lerakódott kalciumot (a prosztatában is), amikor az már megkövesedett, és elzárja a véráram útját a véredényekben.

Ez a tulajdonsága teszi fontossá a prosztata vérellátásánál fellépő zavarok kezelésében.

A zeller nátrium tartalma a kalcium lerakódások ellen hat

A kalcium az egyik létfontosságú makroelem az ember táplálékában. Ám ennek az elemnek biológiailag aktívnak kell lennie ahhoz, hogy a szervezet hasznosítani tudja. Sajnos, az ételek termikus feldolgozása közben a kalcium megkövesedik, és ilyen állapotban a szervezetben nem hasznosul. Ennek következtében az ilyen ételek hozzásegítik a szervezetben az olyan betegségek kialakulását, mint az arthritis (ízületi gyulladás), dia­bé­tesz, szívisémia, visszértágulat, aranyér, vese- és epekő stb.

Ha a szervezetbe biológiailag aktív nátrium kerül, ami a zeller levében bőségesen jelen van, a kalcium-lerakódások fokozatosan elkezdenek oldódni, és kiürülnek a szervezetből. Ezzel együtt a kóros lerakódások által okozott betegségek is eltűnnek.

Ha az ételünkbe nem jut elegendő kén, vas és kalcium, vagy van, de a szervezet által nem hasznosítható, azaz nem szerves formában van jelen, ez az állapot olyan betegségeket válthat ki, mint az asztma, reuma, aranyér stb.

Ha reumás bántalmaink vannak, tartalékoljunk megfelelő mennyiségű zellerkészletet, hogy egész évben legyen mit adagolnunk az ételeinkhez.

A friss gyümölcsből és zöldségből nyert szerves nátrium megelőzi szervezetünkben a vér és a nyirokfolyadék besűrűsödését.

Mire figyeljünk ásványvíz vásárlásakor?

Ha ásványvizet vásárolunk, figyeljünk oda kalciumtartalmára. Az ásványvízben lévő kalcium éppúgy nem épül be a szervezetbe, mint a vasban gazdag ivóvízből a vas (legfeljebb rozsdásítjuk vele szervezetünket). Tehát a kalciumban szegény ásványvizet vásároljuk, mert míg azt hisszük, hogy csontjainkat erősítjük a magas kalciumtartalmú vízzel, valójában ízületeinket csontosítjuk vele.

Zeller főzet az egészségünkért

Készíthetünk zellerből főzetet a következő módon: fél liter vízhez adjunk 10 dkg zellert (gyökeret és zöldjét) vagy 5 dkg szárított gyökeret. Fedő alatt főzzük, amíg a víz mennyisége felére csökken. Levesszük a tűzről és leszűrjük. Napi 3 alkalommal evés előtt két evőkanáljával fogyaszthatjuk.

Zeller - hozzuk ki belőle a legtöbb egészséget

A népi gyógyításokból régóta ismert a zellerből készült főzet mint étvágyjavító, emésztést segítő és húgyhajtó szer. Használ­ják székrekedés ellen is. Leginkább testes, elhízott embereknek ajánlott fogyasztani, olyan embereknek, akiknél anyag­csereza­var áll fenn, könnyen elfáradnak. A zellerlé tartalmaz még C-, B1-, B2-, PP-vitamint is. Prevencióként általában 1-2 evőkanál lé fogyasztása, napi 3 alkalommal, fél órával evés előtt elegendő (napi 1 dl). Népszerűek a következő zöldségkeverékek:

  • sárgarépa, cékla, zeller (8:3:5)
  • sárgarépa, káposzta, zeller (1:4:5)
  • sárgarépa, zeller, fekete retek (8:5:3)

Ki állítja azt, hogy az idegsejtek nem regenerálódnak?

Épp a zellerlé a sárgarépa levével egyenlő arányban, segít visszaállítani ezeket a sejteket szervi jellegű idegbántalmak esetén.

Zelleres recept a szexuális erőért

Ha a zellermagot összetörjük, és vajjal kikeverjük, 3 nap fogyasztása után hatalmas szexuális erőt fogunk megtapasztalni.

A zeller kiváló fájdalomcsillapító ütéseknél, zúzódásoknál, ha borogatást teszünk a sérült területre a következőkből: 1 dl zeller levél lé, 1 dl ecet, 0,5 teáskanál só. Gennyes sebek és f­e­ké­lyek gyógyítására készítsünk pépet zellerlevélből és jó minőségű vajból.

Védőhatása

A zeller védi a szervezetet a rákos megbetegedés ellen, csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának valószínűségét. Főként hatásos gyomorrák kezelésére.

A zeller sokoldalúsága

Ez a növény sok más hasznos tulajdonsága mellett normalizálja a vérnyomást. Akárcsak a fejeskáposzta, a sárgarépa, a hagyma és a fokhagyma – antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, segíti a szervezet immunrendszerét a fertőzésekkel szem­beni küzdelemben.

A zeller üdítő hatású és U-vitamint tartalmaz, amely fekélyellenes tényező.

A zeller és a petrezselyem – kellemes ízt biztosít a szájüregben. Közömbösíti a hagyma, a fokhagyma és a bor szagát.

A száraz forróságot könnyebb elviselni, ha reggel megiszunk egy kispohár friss zellerlevet, majd ugyanannyit nappal, két étkezés között. Normalizálja a test hőmérsékletét, nagyszerű közérzetet biztosít.

Kovács József természetgyógyász, reflexológus

Nézd meg ezt is

Fokhagyma - aktív biológiai anyag: Javallatok és ellenjavallatok, kutatási eredményekkel

Fokhagyma – aktív biológiai anyag: Javallatok és ellenjavallatok, kutatási eredményekkel

Sok új dolgot fedeznek fel a fokhagyma kutatói. Jó ismerni a számtalan előny mellett azt is, mikor érdemes visszafogni a fogyasztását.

Egy komment

  1. Kérdésem lenne,állandóan alacsony a nátrium szintem, pedig fogyasztok zellert és sárgarépát sütőben sütve köretnek.Ez nem olyan hatásos, próbálkozzam az itt leírt főzettel?

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!