Naturmagazin
Kezdőlap | Mi mit jelent? | Rák stádiumai – Ha egy sejt megkergül

Rák stádiumai – Ha egy sejt megkergül

Rák stádiumai és csoportjai közérthetően – Ismerjük meg ellenségünk 2. rész: Hogyan fejlődnek a daganatok? A jóindulatú daganat is lehet rossz?

A rák stádiumai

A megkergült daganatos sejtek hőn áhított vágya a gyarapodás. A rák stádiumai közül az első, amikor a kialakult elsődleges daganatfészek kontroll és korlátok nélkül osztódik, genetikai anyaga állandóan változik, új daganatos ereket növeszt maga körül és ezeken keresztül szívja „ gazdája éltető nedveit ”. Nem törődve, hogy végül a maga sorsát is megpecsételi, az ereken kirajzik az eredeti kiinduló szövetből, beszűri és roncsolja a szomszédos szöveteket, szerveket, ez már a rák második stádiuma. A nyirokérrendszeren keresztül (harmadik stádium) vagy a vérerekbe behatolva (negyedik stádium) helyi, környéki (harmadik stádium) vagy akár távoli áttéteteket, telepeket (negyedik stádium) is képez – ezek a rettegett metasztázisok, amelyek aztán a gazdaszervezet halálát okozzák.

Nagyon érdekes jellemzőjük, hogy az ilyen, fészekből kiszakadt, daganatos szőlőfürtök megtelepszenek más szervekben, elsősorban a máj, a tüdő, a csontok, az agy szövetstruktúráiban, majd itt „elszenderülvén”, úgynevezett

alvó áttétként,

akár hosszú éveket is áttelelve várnak a sorukra, hogy a gazdaszervezetet ért komolyabb stressz, pillanatnyi immunrendszeri gyengeség folytán újraéledjenek és kibújjanak a szőnyeg alól. A szervezetben gyakran fordulnak elő úgynevezett jóindulatú daganatok is. Ahhoz, hogy ezt megértsük, vegyük sorra a rendellenes működésű sejtek típusait.

Rák Stádiumai - Ha egy sejt megkergül - Naturmagazin.hu

A daganatok csoportjai

A jóindulatú (benignus) daganat soha nem ad áttétet, a helyén marad, és a környező sejtektől, szövetektől saját kötőszövetes tokban elhatárolódva növekszik. Eltávolítása után a beteg maradéktalanul gyógyultnak tekinthető. Leggyakoribb képviselői a méh simaizom-tumorjai, a miómák, egyes festékes bőrelváltozások, illetve a főleg a tarkón és háton található zsír tumorok.

Amikor a jóindulatú daganat is rossz

A jóindulatúság viszont relatív fogalom. A növekvő daganat – például az agyban – térfoglaló folyamatként, a környező szövetek nyomásával, működésük befolyásával szóródás nélkül is számos problémát, sőt halált is okozhat. Másfelől – például a jóindulatú bőrdaganatok egy része is ilyen – valamely külső behatásra rosszindulatúvá fejlődhetnek. A daganat rosszindulatúvá válása sok esetben erősen függ a daganat méretétől. Mindebből következik, hogy valamennyi daganatra, így a jóindulatúakra is érvényes, hogy elengedhetetlen a minél korábbi diagnózis és kezelés. Az átmeneti (szemimalignus) daganat szintén nem ad áttétet, de tokja sincs, így könnyen belenő a környező szövetekbe, azokban terjed és roncsol, elégtelen műtéti eltávolítás után kiújul. A semimalignus tumorok egyik képviselője a Paget-kór, mely az emlőbimbót és a bimbóudvart érintő ekcémaszerű, hámló gyulladás formájában jelenik meg.

A rák stádiumai – szövettani fajták

   A rák több szövettani fajtáját ismerjük. A leggyakoribbiak az üreges szerveink belső nyálkahártyájából ( tüdő, mell, tápcsatorna, méhnyak, méhtest….stb.) kiinduló úgynevezett adenokarcinómák. A kötő – és támasztószövetből kiinduló daganatokat szarkómáknak hívjuk, a fehérvérsejtek megkergült változatait leukémiának (népi nyelven leukémiának), míg a nyirokérrendszerből kiindulókat limfómáknak nevezzük.

 Minél hamarabb van diagnosztizálva a daganatos betegség, értelemszerűen, annál jobb a beteg túlélési esélye. Az egyes daganatstádiumok kiterjedésükben valójában mennyiségi kategóriák, tehát minnél magasabb a stádium, annál nagyobb a szétszóródás veszélye vagy már esetleges megléte.

MU Dr.Csóka Tibor – klinikai onkológus 

Nézd meg ezt is!

Kapilláris terápia - népi gyógymód endokrin, mozgásszervi megbetegedésekre és kapilláris problémák megelőzésére

Kapilláris terápia – természetes népi gyógymód

Méregtelenítő eljárás, különösen endokrin és mozgásszervi panaszok esetén és megelőzésre ajánlják. Hatása sejt szintű és öregedési folyamatokat fékező.

Akupresszúra - Értsük meg mi micsoda az ősi kínai gyógyászatban, hogy tudjunk választani

Akupresszúra, akupunktúra, manupunktúra, lézerpunktúra

Mi micsoda? Ismerjük meg lehetőségeinket, hogy tudjunk választani az ősi kínai gyógyítói módszerek közül. Értsük meg mi az akupresszúra, akupunktúra és manupunktúra.

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.