Naturmagazin
Kezdőlap | Mi mit jelent? | Rák megismerése – “Ismerjük meg ellenségünket” 1. rész

Rák megismerése – “Ismerjük meg ellenségünket” 1. rész

A rák megismerése: „Félünk tőle, mert nem ismerjük. Sokunknak van, sokunknak lehet. Azt hisszük, valamiféle titkos, halálos ítélet. Pedig nem (mindig) az.”

Ne folytassunk struccpolitikát! Ne dugjuk homokba a fejünket a bajok elől! Ismerjük meg ellenségünket!” Egy híres onkológusprofesszor szavait idézve a megismerés eme kalandos útjára hívom a kedves Olvasót. Tisztuljon ki az a ködös misztérium, ami ezt a betegségtípust övezi.

A rák több mint kétszázféle, tulajdonságaiban, kihatásaiban, következményeiben és gyógyíthatóságaiban egymástól eltérő daganatos betegségek közös neve. A magyar köznyelvben a daganat, a burjánzás, a tumor és a rák szavak többnyire ugyanannak a betegségcsoportnak a szinonimái. A források szerint a rák szó, illetve görög megfelelője, a karkinosz Hippokratész, az ókori görög orvostudomány jeles képviselője nyomán került az orvosi szakzsargonba.

A rák megismerése – hogy lett a rák neve rák? Milyen néven kereshető még információ róla?

Hippokratészt a központi duzzanat és a belőle kiinduló nyúlványok emlékeztették a páncélos állatra. Gyakorlatilag ebből a szótőből fakad a karcinóma szó is, amely a rosszindulatú hámsejtes daganatok gyűjtőneve. Galénosz, az ókor másik kiemelkedő , görög származású orvosa a nehezen gyógyuló daganatokat szintén karkinosznak hívta, azért, mert a daganat vénás erei a rák ollóira emlékeztették. Az onkosz szavat is használta (az onkosz magyarul daganatot jelent), melynek nyomán később a tumoros betegségekkel foglalkozó tudományt  onkológiának nevezték el.

A rák megismerése szempontjából az első lépés tudni mi történik a testünkben?

Hogyan alakul ki a rák betegsége? A daganatok nem egyik napról a másikra jelennek meg, azok szöveti kifejeződése úgynevezett daganatmegelőző állapotokon (prekancerózisokon) keresztül történik.  A daganatok olyan sejtek burjánzásából jönnek létre , amelyek függetlenné váltak a szervezetbeli sejtszaporodást szabályozó mechanizmusoktól, „kikerültek az irányítás és a felügyelet” alól. Egy egészséges sejt csakis szükség esetén osztódik, s miután a szükséges sejtpótlás megtörtént, az osztódási ciklus leáll. Az osztódásra való felkérést kintről, kívülről kapja. A rákos sejteknek viszont ahhoz, hogy osztódjanak, nincs szükségük egy külső, sejten kívüli impulzusra, hanem fittyet hányva a szervezet egységes közös érdekeire, önszántukból szaporodnak, s osztódásuk nem áll le, hanem újra és újra megismétlődik.  A daganatos sejt ugyanis halhatatlan!

A rák megismerése szempontjából nagyon fontosnak tartom, hogy megértsük

egyszer s mindenkorra, ezek a rosszindulatú sejtek a szervezetünk egészséges sejtjeiből „támadnak”, a valaha egészséges sejtjeink „kergülnek” meg, s nem valami külső ragályos betolakodóval állunk szemben. Ehhez a deformált kergüléshez vezető okok sokrétűek, többtényezősek és annak ellenére, hogy a mai orvostudomány már feltérképezte a legtöbb ráktípus genetikai hátterét, még mindig nem igaz az a meghatározás, hogy rákosak azért lehetünk, mert az öröklődő betegség. Pontosabban száz esetből kb. tíz-tizenötnél igaz ez az állítás. A többi nyolcvan-nyolcvanöt daganatos beteg, bizony valamilyen formában önmaga felelős annak kialakulásáért. Tudom, nehezen emészthető és nehezen fogadja el, akit érint, de a saját felelősség érvényes még arra a tíz-tizenöt egyénre is a százból, akiknél bizonyított a genetikai háttér, ugyanis – tisztelet a kivételnek – rákkal senki sem születik, azt „ ki kell érdemelni”! A következő részben a daganatos betegségek okairól lesz szó….

Dr.Csóka Tibor klinikai onkológus

Nézd meg ezt is!

Kapilláris terápia - népi gyógymód endokrin, mozgásszervi megbetegedésekre és kapilláris problémák megelőzésére

Kapilláris terápia – természetes népi gyógymód

Méregtelenítő eljárás, különösen endokrin és mozgásszervi panaszok esetén és megelőzésre ajánlják. Hatása sejt szintű és öregedési folyamatokat fékező.

Akupresszúra - Értsük meg mi micsoda az ősi kínai gyógyászatban, hogy tudjunk választani

Akupresszúra, akupunktúra, manupunktúra, lézerpunktúra

Mi micsoda? Ismerjük meg lehetőségeinket, hogy tudjunk választani az ősi kínai gyógyítói módszerek közül. Értsük meg mi az akupresszúra, akupunktúra és manupunktúra.

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.