Naturmagazin
Kezdőlap | EGÉSZSÉG | ANYAGCSERE ZAVAROK | Paradicsom gyógyító hatása – Fogyasszuk hatásosan
Theta Healing Bemutató

Paradicsom gyógyító hatása – Fogyasszuk hatásosan

Paradicsom gyógyító hatása receptekkel. Hogy fogyaszd, hogy hasson? Fogyókúra támogató, szív és érrendszeri, ízületi, köszvény, emésztési és gyomor, vérnyomás problémákban, rákban, zöldhályog esetén kiváló. 

A paradicsomot a botanika a gyümölcsök közé sorolja, de a természetgyógyász szakirodalom mindenütt a zöldségek között szerepelteti, ezért én is ide sorolom.  A tudományos életben ma már nem vonják kétségbe a paradicsom csodálatos gyógyító tulajdonságát, nézzük hát mik ezek.

A paradicsom gyógyító hatása függ attól milyen paradicsomot veszünk

Az a jó, a gyógyító paradicsom, amelyet éretten szüretelnek le, nem otthon az ablakpárkányon pirosodik meg.  A tartósított paradicsom és a paradicsomlé aránylag gyenge gyógyító hatással rendelkezik és a tartósítószer miatt hatása kérdéses. A melegházakban termelt piros paradicsom gyógyító hatása igen elenyésző.

Milyen tápanyagok eredménye a paradicsom gyógyító hatása? 

A paradicsom, mint a többi zöldség, nagy mennyiségű tápanyagot tartalmaz, egyebek között C-vitamint, béta-karotint, vasat és káliumot. A paradicsom C-vitamin tartalmának köszönhetően a vas jobban hasznosul a szervezetben, így értékes szerepet tölt be a szervezet védelmi erőinek erősítésében.  A paradicsom sok szerves sót tartalmaz, amely segíti az emésztést, kezeli a székrekedést, valamint a gyomor- és béltraktus egyéb betegségeit.

A paradicsom magas százalékban tartalmaz alma- és citromsavat, és valamennyi sóskasavat is. Ezek a savak hasznosak, sőt szükségesek a szervezet anyagcsere folyamatához, ha szerves formában vannak jelen. Ám ha a paradicsomot főzzük, vagy konzerváljuk, akkor ezek a savak szervetlen anyaggá válnak, és így nem teljesítik fentebb említett funkciójukat.

Hogyan fogyasszuk?

A paradicsomot salátaként növényi olajjal egészséges fogyasztani. Utána jobb, ha nem fogyasztunk állati fehérje tartalmú táplálékot, mivel a paradicsomban lévő savak nehezen férnek össze az ilyen táplálékkal.

A friss nyers paradicsomlé a leghasznosabb zöldséglevek egyike, amely akkor vált ki lúgos reakciót, ha nem koncentrált cukor és keményítő jelenlétében (közegében) zajlik, ellenkező esetben a reakció határozottan savas lesz.

A paradicsom nyersen és főzve fogyasztva is hatásos, csak más-más módon hat és másra. Célszerű mindkét módon fogyasztani, hogy kihozhassuk belőle összes jó tulajdonságát.

Paradicsom gyógyító hatása - Nem mindegy hogy fogyasztjuk

A paradicsom gyógyító hatása betegségekben és fogyókúrában

Rák ellen

A paradicsom kutatásával foglalkozó újabb tanulmányok arról számolnak be, hogy ha napjában megeszünk egy paradicsomot, jelentős mértékben gátoljuk vele a rákos betegség kialakulását. A paradicsom e különleges és figyelemfelkeltő tulajdonságát – a likopin pigment tartalmának köszönheti, amitől a zöldség az élénkpiros színét kapja. Épp a likopin az az anyag, amely képes meggátolni a rák fejlődését a tápcsatornában, a belekben, a tüdőben, a tejmirigyben, a gyomorban és a női reproduktív szervekben.

A likopin antioxidáns hatása segítség a rák ellen

A likopin – ugyanúgy, mint a béta-karotin, szoros rokonságban áll az A-vitaminnal, ám kétszer akkora az antioxidáns hatása. Ezért a likopin képes megfékezni a szabadgyökök szervezetre gyakorolt káros hatását.  A közelmúltban a tudósok újabb megdöbbentő eredményre jutottak: kiderült ugyanis, hogy a likopin pigment zsírban oldódik. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a paradicsom gyógyító hatását fokozhatjuk, ha az ételben növényi olajokkal, vagy zsíralapú szószokkal fogyasztjuk. A Harward-i Egészségügyi Főiskola tudományos munkatársainak kutatásai arra utalnak, hogy a likopin a magas hő hatása mellett is jól fejti ki hatását, így készíthetünk belőle bátran főtt ételeket.

Tudnunk kell azonban azt, hogy nem mindenféle paradicsom tartalmaz likopint, így például a sárga vagy a zöld színű paradicsomból gyakorlatilag hiányzik ez az anyag, ám a zöld paradicsom nagy mennyiségű káliumot tartalmaz (a szív betegségeinél fontos).

Tudósok véleménye a rák és a paradicsom összefüggéséről

Japán tudósok véleménye szerint a rákos betegségek megelőzése céljából, napjában 2-3 pohár friss paradicsom levét kellene elfogyasztanunk (az illető testfelépítésétől függően), vagy 0,4 kg friss paradicsomot. Ez a mennyiség biztosíthatja a szervezet likopin szükségletét.

Izraeli tudósok kijelentették, hogy a paradicsomot nem csak megelőzésre, de az onkológiai betegségek gyógyítására is lehet alkalmazni. Kutatásaik szerint, a szervezetbe kerülve a likopin nem csak gátolja a rákos sejtek kialakulását, de jelentősen lassítja a már kialakult kóros sejtek fejlődését is. Azonban a tudósok állítása szerint ilyen tulajdonsággal csak a földben termesztett élénkvörös színű paradicsom likopinje rendelkezik.

A paradicsom gyógyító hatása ízületi problémák, köszvény, reuma esetén

Korábban úgy tartotta a közvélemény, hogy a köszvénytől, sokízületi gyulladástól, reumatikus fájdalmaktól szenvedő emberek nem ehetnek paradicsomot. Az újabb kutatások ezekre az állításokra rácáfoltak. Még a húgykőtől szenvedőknek is ajánlott a friss paradicsomlé vagy a friss paradicsomból készült saláta fogyasztása.

Szív és érrendszer, gyomor és emésztés, fogyókúra

Paradicsom gyógyír a szív és érrendszernek

A paradicsom friss leve javítja a hipertóniás, valamint a szív- és érrendszeri betegek általános állapotát. Segít azokon is, akik elzsírosodásban szenvednek. Ennek a zöldségnek a gyógyító hatása az egész szervezetre ható anyagcsere-javító tulajdonságában rejlik. A friss paradicsomlé rendszeres fogyasztása megelőzi a glaukóma (zöld hályog) kialakulását.

A paradicsomlé erősíti a gyomorsav képződését, javítja a szív működését. Ha napjában megiszunk belőle 1 pohárral, biztosítjuk vele napi A és C-vitamin szükségletünknek a felét.

Súlyfölöslegünktől szabadulni igyekezvén remek recept, ha a paradicsom levet alma-, tök- és citrom levével keverjük 2:4:2:1 arányban.

A paradicsomból, mint betegségmegelőző szerből igen sokféle ízletes étel készíthető. Ezen ételek összetevői úgy egészítik ki a paradicsomot, hogy nem csak ízben teszik változatosabbá, hanem gyógyító hatását is fokozzák.

Gyógyító ételreceptek

Gyógy hatás paradicsomból

hozzávalók: 1 kg friss érett paradicsom, valamint 30 dkg fokhagyma, 30 dkg torma, 30 dkg zöld alma (savanykás ízű), 30 dkg nyers édes paprika.

A paradicsomot és a többi zöldséget húsdarálón ledaráljuk, majd fakanállal összekeverjük. Háromliteres befőttes üvegben, hűtőben tároljuk.

Főképp télen és tavasszal tanácsos fogyasztani, elsősorban köszvényeseknek ajánlott.

Paradicsom tormával

a tormát finomra reszeljük. A paradicsomot felébe vágjuk és a vágások síkjával fölfelé fordítjuk. A paradicsomot megrakjuk reszelt tormával és megszórjuk apróra vágott petrezselyem, zeller vagy kapor levéllel, majd darált barnamoszattal (ha nincs, akkor egy pici tengeri sóval).

Ez az étel változatosabbá teszi íz-érzékelésünket, tisztítja a szervezet felső részét (a fej üregeit, a tüdőt) a kóros nyálkáktól.

Paradicsomleves céklával (ez a leves nemcsak hasznos, de íz-különlegesség is)

Hozzávalók: 2-3 db érett piros paradicsom, 2 db cékla, 3 db közepes méretű burgonya, 1 sárgarépa, 1 db friss uborka, 2 db tojás, kaporlevél, só – ízlés szerint.

A paradicsomot cikkekre vágjuk és megsózzuk. Kis idő elteltével a levét kipréseljük. A céklát lereszeljük, és kipréseljük a levét. A paradicsom és a cékla fennmaradt sűrű részét egy leveses fazékba tesszük, feltöltjük egy kevés vízzel és 10 percre a tűzre tesszük. Az így nyert főzetet lehűtjük, majd hozzátöltjük a paradicsom és a cékla levét. A korábban megfőzött burgonyákat, valamint a sárgarépát és a héjától megtisztított uborkát karikára szeleteljük, a kaporlevelet apróra vágjuk. Mindezeket a zöldségeket kiszedjük a tányérokra és leöntjük a paradicsom és a cékla összevegyített főzetével és levével.

Kovács József természetgyógyász, reflexológus   

Nézd meg ezt is!

Ízületi panaszok természetes megoldása

Ízületi panaszok kezelése homeopátiával

Ízületi fájdalmak, porckopás és kezelésük természetes megoldásokkal. Mit lehet tenni a megelőzés érdekében? Mikor forduljunk orvoshoz?

Hiányos ásványi anyag felszívódás lelki okai

Hiányos ásványi anyag felszívódás lelki okai

Miért van ásványi anyag hiányunk, ha elegendően, jó minőségben táplálkozunk és mindent megteszünk? Tudatalatti hitrendszerek, lelki problémák, amik okozzák.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.