Naturmagazin
Kezdőlap | CSALÁD | NŐI, FÉRFI GONDŰZŐ | Napozni mindenki tud vagy mégsem? 8 tipikus hiba
ThetaHealing videók

Napozni mindenki tud vagy mégsem? 8 tipikus hiba

Hajunk, bőrünk és szemünk színe alapján eltérő időtartamot tudunk napozni anélkül, hogy leégnénk. Vörös hajjal, világos szemekkel, bőrrel és sok szeplővel a bőr saját védelme csupán 2-10 percig véd meg bennünket. Kevesebb szeplővel és szőke hajjal, világos szemmel már picivel hosszabb ideig (kb. 10-20 perc) véd meg bőrünk a nap erejétől. Barna hajjal és szemmel még világos bőr esetén is tudunk 20-30 percet napozni leégés nélkül. A leghosszabb ideig sötét színű hajjal és szemmel lehetünk a napon károsodás nélkül, akár 40-45 percig.

A  bőrünkre az UVA és UVB sugarak meglehetősen káros hatással vannak

Az UVA sugarak intenzitása szinte minden évszakban közel azonos nagyságrendű. Az UVB sugarak káros hatása az adott évszaktól és a sugarak intenzitásától is függ. Nyáron a tűző napon 10-20 perc alatt is le lehet égni teljesen.

Napozni elegendő a 20 SPF faktorú fényvédőkrém általában az emberek zömének

Érzékenybörüeknek, babáknak érdemesebb 30 SPF faktorút használni. Maximálisan 50 SPF faktorú krémeket találunk a piacon. Száraz börű embereknek talán szerencsésebb napolajat hazsnálni, míg a normál vagy zsírosabb bőr esetén a naptejet. Mindenki bőre hálás a napozás utáni nyugatató krémekért vagy virágvizekért.

Napozni mindenki tud vagy mégsem?

Tipikus hibák napozáskor

  1. Nem nézzik meg az emberek, hogy milyen szavatossága van a napozónak. Sokan több éven keresztül használnak egy flakon naptejet.
  2. Pattanásos vagy eleve gyulladt bőrrel nem igazán szerencsés napozni, mert még inkább begyulladhat a bőr.
  3. Napozás előtt nem előnyös bőrradírozást végezni, mert így a friss hámréteg még könnyebben leég, és bőrpigmentációt is eredményezhet.
  4. Sok hölgy teljes sminkben fekszik ki a napra, ami azért hátrányos, mert a festékek beleéghetnek a bőrbe, és bekapcsolhatják a bőrpigmentációt.
  5. Éjszakai alváshoz szükséges a napozók teljes letisztítása, hiszen éjjel szeretne a bőr regenerálódni.
  6. Tűző napra senkinek sem előnyös kifeküdni, sokkal kedvezőbb egy félárnyékos helyet keresni, ahol szintén szépen lebarnulhatunk a bőr károsodása nélkül.
  7. Erős napsugárzáskor fontos kalapot, sapkát és szemüveget viselni, sokan ezek nélkül időznek a napon.
  8. Már mindenki sokszor hallotta, hogy 11-15 óra között ne legyünk napon, mégis nyaranta ebben az időszakban is tele vannak a strandok.

Dr. Szabó Anikó  okl. vegyészmérnök, környezettudományi PhD doktor, minősített vezető jógaoktató

Nézd meg ezt is!

Önmagadért szeretnek? Szeretnéd, ha így lenne?

Önmagadért szeretnek? Szeretnéd, ha így lenne?

Tudd meg, amit nem tudtál :). Blokkol és nem tudsz róla. Nézd meg, mire nem gondoltál volna. Találd meg mi tévő legyél. Hajmeresztő igazság arról, hogy Önmagadért szeretnek és arról, hogy tényleg ezt akarod-e?

Megbánás nélkül - Úgy, ahogy nem szoktad látni ezt a kérdést

Megbánás nélkül – Úgy, ahogy nem szoktad látni ezt a kérdést

A megbánás rezgés kibillenti a testet, lelket az egyensúlyából. Tudtad, hogy élhetnél nélküle? Tényleg tehettünk volna másként az adott pillanatban? Íme itt van úgy, hogy feje tetejére állítsa az eddigi látásmódodat :).

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.