Naturmagazin
Kezdőlap | EGÉSZSÉG | ANYAGCSERE ZAVAROK | Lelki és szervi problémák összefüggései – ősi kínai gyógyászat

Lelki és szervi problémák összefüggései – ősi kínai gyógyászat

Melyik szervünk betegségét milyen lelki problémák okozhatják? Lelki és szervi problémák összefüggései az ősi kínai gyógyászat tapasztalatai szerint.

A hagyományos (ősi) kínai gyógyászat mindig az összefüggést keresi és holisztikusan kezeli a dolgokat, természetes megoldásokkal dolgozva. Magyarán amit érzünk azt kell kimondanunk és megcselekednünk. Ezzel ellentétesen a nyugati (modern) medicinában az idegrendszer működési zavarának tartják azt, ha érzelmi problémánk támad, melyet többnyire pszichoterápiával, vagy farmakoterápiával kezelnek.

Lelki és szervi problémák kapcsolódása

  • düh, agresszió – zavar a vérkeringésben – a test oldalán és nagy ízületekben feszülés
  • öröm, etika – szív, keringés – fájdalom feszülés a nyaki és háti szegmentumban
    stb.

Érzelmek és szervek kapcsolatának tünetei

  • máj (liv) többlet energia: dühöt, kevés energia pedig szorongást eredményez
  • Szív (h) többlet energia: szakadatlan nevetést, kevés energia sírást eredményez
  • Lép (sp) többlet energia: zaklatottság, rögeszme, kevés energia: depresszió, szellemi legyengülés
  • Vese (k) többlet energia: önkényeskedés, különcködés, kevés energia: szorongás, bizonytalanság
  • Tüdő (lu) többlet energia: felindultság, kevés energia: aggódás

A túlzott öröm a qi (energia) szétáradását okozza, a túlzott félelem pedig leszállítja a vese qi-jét. A túlzott töprengés a qi letapadását okozza. A máj harmonizálja az érzelmeket, de még a keserű szájíz is ide tartozik.

A túlzottan nagy öröm (túlzott qi) is elme problémákat okozhat. Az elhatalmasodott depresszió gyomor problémákat is okozhat.

Érzelmek lehetnek pozitívak vagy negatívak. A szív, vese erősítése fontos a negatív érzelmeknél, melyben nagy szerepet kap a mozgásgyakorlat, akupunktúra, melyet gyógynövény terápia egészíti ki.

A főbb lelki és szervi problémák

Májpáciens – düh kezelése

A májhoz a gyors, kirobbanó harag, bosszankodás tartozik (máj, szív, lép területe). Máj tűz jön létre pl. fejfájás formájában (máj túl erős és letarolja a lépet) és ezek lesznek a testi tünetek, melyek emésztési problémát okozhatnak. A máj tűz hűtése a fontos és a lép (föld elem) erősítése. Epe zavar is létrejöhet ilyenkor.

Kolerikus típus (máj ember) és mindig bűntudatot érez és önmagának szemrehányást tesz. Vastagbélgyulladás jön létre, de valójában a májat kell kezelni. Auto-agresszív tendencia jön létre, mert minden harag „lenyelésre”, elfojtására került.

Általában nagy nyomás alatt állnak a máj páciensek. A gyomorfekély (lép funkció problémája) és patkóbél fekély között (máj eredetű, érzelmi alapon jön létre) a keleti medicinában óriási különbség van a nyugati medicinával szemben. Engednünk kell, hogy haragját kiadja. Daru-qigong segít a belső haragot kiadni magunkból, itt a meditáció nem segíthet állítja dr. Rideg Sándor.

Lelki és szervi problémák összefüggése az ősi kínai gyógyászat szerint

Szívpáciens – nyugtalanság

Félelem, öröm, sovány, dekoncentrált, tarkó fájdalom, nyugtalanság, idegesség stb. tünetek tartoznak ide (neuraszténiának felel meg a nyugati medicinában). A vese összefügg a szívvel, ilyenkor a szexualitás problémája is megjelenik. Megoldás: belső csikung, meditáció, autogén tréning

Alvászavar, izzadás, koncentráció hiány.

Lép – depresszió

Hippokratész is melankóliának hívja. Hosszan tartó betegséghez vezethet. A befelé fordult agresszió létrehozza a depresszió, major depressziót. Mindig fázik, magába fordul, lába zsibbad, halkan beszél, folyton bátorítani kell. Lassan alakul ki és sokáig kell kezelni és reggel fogékony arra, hogy a lelkébe behatolhassunk. Gyógynövénykészítmények, akupunktúra jöhet szóba.

Félelem a hidegtől, hasmenés, híg széklet, száraz száj, zsibbadás, gyomorfekély, lumbágó

Tüdő – szomorúság

A szeretet csökkenése, hosszan tartó bánat, gond, mely a tüdő qi-jét tönkreteszi. Akik gyerekkorban pl. szeretetvesztést (veszteségélmény) éltek meg sokszor tbc-sek lettek, de az asztma is ide tartozik. Ez az élmény később is kialakulhat.

Az anyától a gyermekre is kihat (szociális hatások). Alul marad, vesztes és bőrbetegségek is kialakulhatnak. A kikérdezés nehezen működik, mert magukba fordulnak az ilyen emberek. Hideg tüdő yin szindrómáról van szó: erősíteni kell akupunktúrával, gyógynövénnyel, moxával, masszázzsal. A szívet is meg kell támogatni, a tüdő szív kapcsolat miatt (pl. vasagbél 4).

Vese – félelem

Bizonytalanság, önbizalomhiány, stabilitás, félelem, záróizmok zavarát is okozza (leesik az energia a vesében). A szív pácienshez hasonló, de sokkal szórakozottabb, dekoncentrált, sovány, sápadt és örömmel beszél a problémáiról. Yang hiányra utal (legyengült vese). Vese erősítése (akupunktúra vagy akupresszúra) a fontos.

Alapvetően mindenki besorolható valamelyik karaktertípusba a fent felsoroltak közül.

Keresztes Attila természetgyógyász, szakértő

Forrás: dr. Rideg Sándor előadása

Nézd meg ezt is!

ZYO Konfliktusok nélkül - Így oldódik fel a konfliktusos működés

ZYO Konfliktusok nélkül – Hogyan élhetsz konfliktusok nélkül? Márc. 12.

Ha számodra nem így működnek a dolgok, akkor ez egy remek lehetőség, hogy ez az ellentmondás feloldódhasson.

Önmagad szeretete - Hogyan szeresd magad jobban?

Önmagad szeretete – Hogyan szeresd jobban magad?

Az önszeretet a te számodra is elérhető, csak minden nap szeresd magad egy kicsit jobban, mint tegnap, és add meg magadnak amit másoktól vársz.

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.