Naturmagazin
Kezdőlap | TERMÉSZETGYÓGYÁSZAT | AYURVEDA | Jógi étrend – Mire jó guna szerint étkezni?
Theta Healing Bemutató

Jógi étrend – Mire jó guna szerint étkezni?

Az élelmiszerek nem csak fizikai energiát adnak, de a mentális állapotunkat is befolyásolják. A jógi étrend szerint a jógik úgy válogatják meg ételeiket, hogy azok az elméjükre is kedvezően hassanak.

Jógi étrend – Amikor a jógi eszik…

Hagyományosan a jógik étrendje az ú.n. szattvikus lakto-vegetárius étrend. Mit jelent a szattvikus? A jóga-bölcselet értelmében minden létezőben háromféle „kötőerő” (szanszkritül guna) van jelen, és közülük az egyik mindig túlsúlyban van. Így az élelmiszerek is három kategóriába sorolhatók aszerint, hogy melyik minőség dominál bennük.

– A szattva guna finom energiát ad – az észlelőképességért, éberségért, érzékenységért, figyelemért felelős.

– A radzsa guna a változékonyság, izgágaság „pörgős” energiáját adja.

– A tama gunára a stagnálás, a mozdulatlanság, tespedtség, tunyaság minősége a jellemző.

Jógi étrend – Egy Guru tanítása a hosszú életért

„Az emberi testet számtalan élő sejt alkotja. Ezek a sejtek azokon – az önmagukhoz hasonló – anyagokon élnek és fejlődnek, melyeket mi táplálékként elfogyasztottunk. Élő sejtjeink természete a táplálékunknak megfelelően alakul. Végső soron mindez hatással lesz bizonyos mértékig az elménkre. Ha az emberi test sejtjei rohadó, rossz szagú ételen vagy friss állati húson nőnek, melyben a lehúzó tendenciák vannak túlsúlyban, magától értetődő, hogy az elmének is hitvány tendenciái lesznek. Semmilyen esetben sem támogatható az a hozzáállás, hogy megfontolás nélkül bármi elérhetőt megegyünk, még ha az állati élet kioltása nem is forog fenn. Az „azt teszek, amihez kedvem szottyan” elve nem helyes. Az emberhez a megfontolt cselekvés a méltó. A hosszantartó élethez megfelelő táplálkozási szokásokat kell kialakítani.” Ánandamúrti

Jógi étrend - Mire jó guna szerint enni?

Melyik élelmiszer melyik kategória a jógi étrend szerint?

Azoknak, akik rendszeres meditációval törekszenek önmagunk fejlesztésére, a szattvikus étrend nagy segítségükre van. Kis mennyiségű radzsasztikus étel is elfogadható.

– A szattvikus ételek egyaránt jó hatásúak a test és az elme számára: pl. gyümölcsök, zöldségek, gabonafélék, babfélék és az olajos magvak, tejtermékek, enyhe fűszerek, méz.

– A radzsaszikus ételek jó hatásúak a testre, de semlegesek az elmére vagy épp fordítva: pl. kávé, csokoládé, fekete tea; szénsavas italok, erős fűszerek.

– A tamaszikus ételek károsak vagy a testre vagy az elmére vagy mindkettőre: hús, hal, szárnyasok, tojás, gomba, az összes hagymaféle, dohány és az alkohol nagyobb mennyiségben.

Jógi étrend – ….és amikor nem eszik

Az idegrendszerünket alvással naponta pihentetjük, de az emésztőrendszernek is szüksége van a pihenésre. Az ősi jógik felfedezték, hogy a rendszeres böjtnek mind a test mind az elme számára igen jó hatásai vannak.

 Lelki haszna, hogy az energiánknak azt a részét, amely nem fordítódik emésztésre, szellemi célokra tudjuk fordítani.  lelkierő böjt alatt megnő. Ez a magyar hagyományban is ismert volt, innen a mondás, hogy az ember valamit „kiböjtöl”.

 A lelkierő böjt alatt megnő. Ez a magyar hagyományban is ismert volt, innen a mondás, hogy az ember valamit „kiböjtöl”.

Ezzel folytatjuk….

Az Ánanda Márga jógarendszer további étkezési javaslatairól későbbi cikkekben is lesz szó.

Dzsóti Nővér

Nézd meg ezt is!

Mézes egészség megoldások - frissítő és közérzetjavító receptek

Mézes egészség megoldások – Frissítő és általános közérzetjavító receptek

Mikor, hogyan, milyen mértékben fogyasszuk a mézet úgy, hogy általános támogatója lehessen a szervezetünknek. Egyszerű, könnyű mézes egészség megoldások, egészségünkre!

Jógalégzés - Hogyan egészséges és hogy nem a légzésünk?

Jógalégzés – Hogyan egészséges és hogy nem a légzésünk?

Hogy tudjuk elrontani még a légzésünket is? Milyen az egészséges légzés? Test-szellem összhangja, stressz csökkentő légzés teljes jógalégzés segítségével.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.