Naturmagazin
Kezdőlap | TERMÉSZETGYÓGYÁSZAT | AYURVEDA | Jógi étrend – Mire jó guna szerint étkezni?

Jógi étrend – Mire jó guna szerint étkezni?

Az élelmiszerek nem csak fizikai energiát adnak, de a mentális állapotunkat is befolyásolják. A jógi étrend szerint a jógik úgy válogatják meg ételeiket, hogy azok az elméjükre is kedvezően hassanak.

Jógi étrend – Amikor a jógi eszik…

Hagyományosan a jógik étrendje az ú.n. szattvikus lakto-vegetárius étrend. Mit jelent a szattvikus? A jóga-bölcselet értelmében minden létezőben háromféle „kötőerő” (szanszkritül guna) van jelen, és közülük az egyik mindig túlsúlyban van. Így az élelmiszerek is három kategóriába sorolhatók aszerint, hogy melyik minőség dominál bennük.

– A szattva guna finom energiát ad – az észlelőképességért, éberségért, érzékenységért, figyelemért felelős.

– A radzsa guna a változékonyság, izgágaság „pörgős” energiáját adja.

– A tama gunára a stagnálás, a mozdulatlanság, tespedtség, tunyaság minősége a jellemző.

Jógi étrend – Egy Guru tanítása a hosszú életért

„Az emberi testet számtalan élő sejt alkotja. Ezek a sejtek azokon – az önmagukhoz hasonló – anyagokon élnek és fejlődnek, melyeket mi táplálékként elfogyasztottunk. Élő sejtjeink természete a táplálékunknak megfelelően alakul. Végső soron mindez hatással lesz bizonyos mértékig az elménkre. Ha az emberi test sejtjei rohadó, rossz szagú ételen vagy friss állati húson nőnek, melyben a lehúzó tendenciák vannak túlsúlyban, magától értetődő, hogy az elmének is hitvány tendenciái lesznek. Semmilyen esetben sem támogatható az a hozzáállás, hogy megfontolás nélkül bármi elérhetőt megegyünk, még ha az állati élet kioltása nem is forog fenn. Az „azt teszek, amihez kedvem szottyan” elve nem helyes. Az emberhez a megfontolt cselekvés a méltó. A hosszantartó élethez megfelelő táplálkozási szokásokat kell kialakítani.” Ánandamúrti

Jógi étrend - Mire jó guna szerint enni?

Melyik élelmiszer melyik kategória a jógi étrend szerint?

Azoknak, akik rendszeres meditációval törekszenek önmagunk fejlesztésére, a szattvikus étrend nagy segítségükre van. Kis mennyiségű radzsasztikus étel is elfogadható.

– A szattvikus ételek egyaránt jó hatásúak a test és az elme számára: pl. gyümölcsök, zöldségek, gabonafélék, babfélék és az olajos magvak, tejtermékek, enyhe fűszerek, méz.

– A radzsaszikus ételek jó hatásúak a testre, de semlegesek az elmére vagy épp fordítva: pl. kávé, csokoládé, fekete tea; szénsavas italok, erős fűszerek.

– A tamaszikus ételek károsak vagy a testre vagy az elmére vagy mindkettőre: hús, hal, szárnyasok, tojás, gomba, az összes hagymaféle, dohány és az alkohol nagyobb mennyiségben.

Jógi étrend – ….és amikor nem eszik

Az idegrendszerünket alvással naponta pihentetjük, de az emésztőrendszernek is szüksége van a pihenésre. Az ősi jógik felfedezték, hogy a rendszeres böjtnek mind a test mind az elme számára igen jó hatásai vannak.

 Lelki haszna, hogy az energiánknak azt a részét, amely nem fordítódik emésztésre, szellemi célokra tudjuk fordítani.  lelkierő böjt alatt megnő. Ez a magyar hagyományban is ismert volt, innen a mondás, hogy az ember valamit „kiböjtöl”.

 A lelkierő böjt alatt megnő. Ez a magyar hagyományban is ismert volt, innen a mondás, hogy az ember valamit „kiböjtöl”.

Ezzel folytatjuk….

Az Ánanda Márga jógarendszer további étkezési javaslatairól későbbi cikkekben is lesz szó.

Dzsóti Nővér

Nézd meg ezt is!

Növényi kalcium források - több kalcium, mint a tejben

Növényi kalcium források – több kalciummal, mint a tejben

A tej alternatívájául szolgálhat sok-sok növény és azok kombinációi, melyekkel ugyanúgy vagy még jobban is biztosítani tudjuk szervezetünk megfelelő kalcium ellátását. Íme a növényi kalcium források a teljesség igénye nélkül.

Édesség éhség - Egy érzés, ami beszorult és feloldozásra vár

Édesség éhség – Mi van mögötte?

Így tudod megtalálni a lelki hátterét és így tudod megoldani is. Megoldani, nemcsak az édesség éhség tünetét, hanem a kapcsolódó ellenállás okozta negatív hatásokat is.

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.