Naturmagazin
Kezdőlap | TERMÉSZETGYÓGYÁSZAT | AYURVEDA | Harcos 2 jógapóz pozitív hatásai – Tudatos mozgás
ThetaHealing videók

Harcos 2 jógapóz pozitív hatásai – Tudatos mozgás

Harcos pózból kétféle alap variációt végzünk leggyakrabban. Ezek a testhelyzetek nagyon erőteljes egyensúlyozó, álló gyakorlatok számos kedvező hatással. Az egyensúlyozó gyakorlatok azért nagyon fontosak, mert felkészítik az idegrendszert és az izomzatot arra az esetre, ha egyensúlyunkat hirtelen elveszítenénk. Megtanítják, izmainkat hogyan kell minden helyzetben talpon maradni, és elkerülni nagyobb sérüléseket. Ez mindenki számára fontos, de csontritkulással élőknek és időseknek különösen!

A harcos 2 póz vagy ászana kedvező hatásai

Erőteljesen harmonizálja az alsó három energiaközpontot, név szerint a gyökér, szakrális és köldök csakrákat. Intenzíven erősíti az egész test légzését, és a szív helyes áramló működését. Alaposan feltölti energiával a hasűri szerveket. A sok ülésben meggörbített tartást finoman korrigálja a hát izmainak folyamatos fejlesztésével. A lábakat elég rövid időn belül átformálja, széppé teszi, miközben a csípő és deréktáji zsírpárnákat folyamatosan csökkenti, és erősíti a térdek és bokák izomzatát. Nagymértékben fokozza az egész test ellenállóképességét.

Nem mindenkinek ajánlatos végezni!

Ezt a gyakorlatot ne végezzék a szív-problémákkal küszködők, illetve akiknek kezeletlen magas vérnyomásuk van időnként, azok inkább a törzsük mellett tartsák kezeiket, és ne emeljék magastartásba.

Harcos 2 jógapóz - Melyik betegségre jó?

A harcos 2 jóga póz felvétele

Először álló helyzetből széles terpeszállásba lépünk. A jobb lábfejet jobbra fordítjuk el 90 fokkal, majd a bal lábfejet is jobbra fordítjuk kb. 45 fokkal. Talpaink teljesen a földön maradnak. Célszerű a jobb sarok kivetített vonalát a bal lábfej közepe irányában tartani. Ekkor a jobb lábunkat behajlítjuk térdben, először a jó érzés határig, majd arra törekszünk, hogy a comb legyen párhuzamos a talajjal, míg a lábszár álljon merőlegesen a talajra. Ügyelni kell rá, hogy a térd végig a boka fölött maradjon, ne mozduljon el ebből a helyzetből. A bal lábat nyújtva tartjuk, amennyire a testünk engedi. Kezeket oldaltartásba visszük, és tenyereink a talaj felé néznek. Fejet lazán fordítjuk a jobb kézfej irányába, és kitartjuk.

Majd a másik irányba is hasonló módon építjük fel a testhelyzetet, és kitartjuk a jó érzés határáig.

Dr. Szabó Anikó  okl. vegyészmérnök, környezettudományi PhD doktor, minősített vezető jógaoktató

Nézd meg ezt is!

Semmi sem állhat a szeretet felett - Maharishi Bhramananda Yogi

Semmi sem állhat a szeretet felett: Szív és elme

Mi romlott el? Mindenki a másikra vár anélkul, hogy megértené az igazságot. 10 tipp, hogy megtapasztalhasd a szeretetet. Ha azt kérdezed, kitör-e a III. világháború, a válaszom....

A szív tudatossága és "agya" - Mit mondanak az új tudományos kutatások?

A szív tudatossága és “agya” – Mit mondanak az új tudományos kutatások?

Sokan hiszik, hogy a tudatosság csak az agyban keletkezik. A legújabb tudományos kutatások azt sugallják, hogy a tudat az agyból és a testből együttesen megjelenik.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.