Naturmagazin
Kezdőlap | EGÉSZSÉG | Diéta | Hagyma a természetes gyógyulásban – Hogy használd?
ThetaHealing Bemutató

Hagyma a természetes gyógyulásban – Hogy használd?

A hagyma, az emberiség által ismert legősibb gyógynövények egyike, amelyet tudatosan kezdtek termelni. Jól használható influenza, gyulladásos megbetegedések, vér, vércukor, szív és érrendszeri problémák esetében is. Sőt fertőtlenítő hatása miatt a szervezet mikrobiológiai egyensúlyának helyreállítására is, pl. szájüregi problémák esetére is. A hagyma és a levele egyaránt gazdag C, B1, B2, B6– vitaminban, folsavban és nikotinsavban. A levelei sok karotint is tartalmaznak. Cink tartalma miatt jól használható bőrproblémák esetén.

Fennmaradt írások 6000 évre visszamenőleg bizonyítják alkalmazását gyógyítás céljából. Előbb a kínaiaknál honosodott meg, de az egyiptomiak, a perzsák, a görögök, majd a rómaiak is nagyra értékelték.

A hagyma legyen az póré-, vörös-, vagy fokhagyma, nagy mennyiségű illóanyagot bocsát ki, amely elnyomja vagy megsemmisíti a betegségeket okozó gombákat, baktériumokat, vírusokat, a káros mikrobákat. Ennek köszönhető a hagyma alkalmazhatósága a gyógyításban a rothasztó és gyulladásos folyamatok leállítására, bélgyulladásoknál, vérnyomásos betegség és ateroszklerózis (atherosclerosis, azaz érelmeszesedés) esetén is. Mivel vízhajtó hatású, így vizenyő gyógyítására is alkalmas. Ha hagymalevet kezdődő szürkehályog esetén a szemünkbe csepegtetünk, megtisztítja a szemet és javítja a látást.

Megsemmisíti az egyes élelmiszerekben található mérgek káros hatásait. Régen a gombafogyasztók népi módszere volt, hogy ha bizonytalanok voltak a friss gomba fogyaszthatóságában egy vöröshagymát tettek a forró vízbe, amelyben a gombát főzték. Ha a hagyma megkékült vagy színe kékes árnyalatúvá vált, akkor tudták, hogy nem szabad a gombából enni, mivel méreganyagot tartalmaz.

Vitaminhiány, influenza, nátha, köhögés esetén

Hagyma - Gyógyulás természetesen

Kitűnő szer az influenza, a nátha és egyéb meghűléses betegségek megelőzésére. Ha egy kis vattát hagyma lébe mártunk, majd az orrunk alá helyezzük, megszabadít a náthától. Segít köhögésnél is: ilyenkor ajánlott tejben főtt hagymát ennünk. Ha pedig egy kis vattát benedvesítünk hagyma lébe és a fülünkbe helyezzük, megszünteti az ottani gyulladásos folyamatot.

Alkalmazható szervezetünk vitaminpótlására is, 5- 10 dkg zöldhagyma elfogyasztásával kielégíthetjük a szervezet napi C- vitamin szükségletét.

Angina vagy a tüdő gennyes folyamatainál végezzünk inhalálást vízben oldott hagymalével (3:1 arányban) napi 2-3 alkalommal. Egy-egy kezelés 10 percig tartson.

A hagyma nagyszerű sebgyógyító szer

Ha megreszeljük a hagymát, majd egy géz anyagba tesszük, és a sebre helyezzük, azonnal tapasztalhatjuk a duzzanat csökkenését, a fájdalom lecsendesedését, a seb hamar kitisztul a gennytől, összehúzódik és begyógyul. Ehhez hasonlóan, ha megégetjük magunkat is érdemes gyorsan megreszelni egy kevés hagymát és a sérült felületre helyezni. Használhatjuk e célra a hagyma héjának főzetét is.

Ha reszelt nyers hagymát vagy a levét fagyott testrészre helyezzük, megszünteti a fájdalmat és a gyulladásos folyamatot. A sült hagyma kihúzza a gennyt, gyógyítja a tályogot, a keléseket.

Vértisztító hatású a következő összetételű teakeverék

1 liter forró vízhez hozzáadunk 5 evőkanál fiatal apróra vágott fenyőhajtást, 3 evőkanál összezúzott csipkebogyót, 2 evőkanál vöröshagyma felső leveleit (héját). Mindezt 10 percig főzzük. Este készítsük el, éjszakára állni hagyjuk, másnap víz helyett fogyasszuk. A kúra 1-2 hónapig tart.

Szájüregi problémák esetén

Friss hagymalével gyógyíthatók a szájüreg nyálkahártyáján képződött legkülönbözőbb eredetű fekélyek. Elegendő 3-5 percig rágnunk a vöröshagymát, ezáltal fertőtlenítjük a szájüreget a túlszaporodott mikroorganizmusoktól, amelyek felborítják a szájüreg érzékeny mikroba egyensúlyát.

Vércukor problémák esetén

A hagyma rendszeres fogyasztása gátolja a vércukor szintjének növekedését, ezért hasznos cukorbetegeknek, főképp, ha ez a betegség ateroszklerózissal együtt van jelen, valamint időskorúaknak, akiknél magas a vér koleszterin szintje.

Szívbetegségek és magas vérnyomás esetén ajánlott a következő szer

1 pohár vöröshagyma lé

1 pohár méz

A frissen előállított hagymalében alaposan elkeverünk egy pohár mézet. A szert jól zárható edényben hűvös helyen tartsuk. Napi 3 alkalommal 1 evőkanállal fogyasszuk evés előtt egy órával, vagy evés után 2-3 órával egy hétig. Ha bekövetkezett a javulás, ne hagyjuk abba a szer szedését, még néhány napig folytassuk a terápiát.

A hagyma erősíti a szívizmokat, javítja a szív vérkeringését, megelőzi az isémia kialakulását, csökkenti a vér koleszterinszintjét. Hipertónia esetén ajánlott a hagyma rendszeres fogyasztása. A magas artériás vérnyomást csökkenthetjük hagyma kivonattal, amit a következőképpen készítünk el:

ledarálunk 20 gerezd fokhagymát, 5 vöröshagymát, 5 db meghámozott citromot. Az egészet fakanállal összekeverjük, hozzáadunk 1 kg kristálycukrot és 2 liter hideg, forralt vizet, majd újból összekeverjük. 10 napig állni hagyjuk. Napi 3 alkalommal evés előtt 20 perccel 1 evőkanállal fogyasszuk (cukorbetegek ne fogyasszák).

A hagyma a bélféreg ellensége

Bélféreg (giliszta) inváziónál ajánlott éhgyomorra megenni 2-3 közepes méretű hagymát. Úgyszintén lehet 1 hagymára önteni 1 pohár meleg vizet és 7-8 órát állni hagyjuk. A főzetet 1 dl-vel igyuk éhgyomorra. A kezelés 3-4 napig tart.

Fontos tudni, hogy a gyerekeknél a féreghajtásnál párhuzamosan egyéb egészségügyi higiéniai eszközöket is be kell vetni. Így például a kezelés ideje alatt éjszakára szorosan testre simuló bugyit (alsó nadrágot) kell viselni. A körmök legyenek rövidre vágva. Alvás után az alsóneműt és a lepedőt tegyük ki a napra szellőzni, majd forró vasalóval fertőtlenítsük.

Aranyér ellen ülőfürdő

Aranyér esetén ajánlott ülőfürdőt készíteni hagyma héjának erős főzetéből. A fürdő 20 percet tartson, majd puha törölközővel itassuk fel a vizet a bőrünkről és kenjük be bőrünket testápolóval vagy vazelines krémmel.

Még néhány hasznos tudnivaló

A hagyma javítja az étvágyat, erősíti a nemi potenciát, növeli a spermák termelődését, erősíti a nemi vágyat (férfiaknál és nőknél egyaránt – ezért érdemes együtt fogyasztani), megszünteti a bőr sárga színét, megnyitja a véredények nyílásait, mozgásba hozza a vért, a test külső felülete irányába tereli.

Ha utazáskor hagymát eszünk, megelőzzük vele a klíma, a víz stb. káros hatásait, amelyeket a klímaváltozás okozhat.

A hagyma levét mézzel keverve (1:2 arányban) alkalmazhatjuk az ateroszklerózis (érelmeszesedés) megelőzésére és kezelésére, fogyaszthatjuk köhögés vagy bronchitisz ellenszereként.

A víz, amelyben a hagymát főztük, nagyszerű antibakteriális hatással rendelkezik. Annak, aki gyulladásos bőrbetegségben szenved, érdemes ilyen vízzel mosakodnia.

Dülmirigy hipertrófia esetén ajánlott napjában friss hagymát fogyasztani.

Mikor vigyázzunk a hagymával?

Nem engedélyezett a nyers hagyma vagy hagymalé fogyasztása máj, epe és vesebetegeknek, komolyabb gyomor és béltraktusos, valamint szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők számára.

Kovács József természetgyógyász, reflexológus

Check Also

Fejfájás - 10 természetes mód, hogy ne fájjon a fejünk

Fejfájás – 10 természetes mód, hogy nélküle élhessünk

Több millió ember küzd fejfájással. Mit tegyünk és ne tegyünk, hogy a fejfájás ne legyen visszatérő vendégünk? Egyszertű, természetes módok.

Lapacho a nyirokrendszerért, az immunrendszerért, a bőrért és még sok másért

Lapacho – a nyirokrendszer kéményseprője

Mi mindenre jó a lapacho, az élet fája kérge? A sámánok is gyógyítottak vele, talán nekünk is jó lehet. Hogyan alkalmazzuk otthon és mire figyeljünk?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.