Naturmagazin
Kezdőlap | CSALÁD | GYEREKEK, BABÁK | Gyermekjóga: „Nagy levegő és merülj el benne!”
Theta Healing Bemutató

Gyermekjóga: „Nagy levegő és merülj el benne!”

Hogy vegyük elejét annak, hogy ők is elfelejtsék, ami eredendően bennük van? Hogyan segítsük gyermekeink kreativitását, fantáziáját, testi – lelki jóllétük megtartását?  Nézzük meg, mit nyújt a gyermekjóga és milyen az?

Gyermek és jóga, gyermekjóga, hogyan is van ez?

Fogalmazódik meg a kérdés a szülőkben.

A gyerekek hangosak, játékosak, mozgékonyak, nem tudnak egy helyben megülni, a jóga viszont csendes, lassú, békés, statikusabb. A köztudatban élő tulajdonságokat összevetve meglehetősen nehéz elképzelni, hogy hogyan épülhet fel egy gyermekjóga óra. Pedig ha benézünk a díszletek mögé, láthatóvá válik egy olyan világ, ahol a biztonságot jelentő jóga énekelve, mesélve és nevetve ringatja karjain a kiskutyát, az erős hegyet, a bátor harcost, vagy bármit, amit éppen elképzel és megél a gyermek az adott pillanatban.

Gyermekjóga segíti a jelen pillanat megélését

Ma pedig tudjuk, hogy a jelen pillanat megélése kincset ér. Gyermekeinknek ezt nem kell tanulni, hiszen ők még így élnek, de szépen lassan, ahogy növekednek, elfelejtik a pillanat varázsát. Figyelmüket egyre inkább kénytelenek megosztani múlt és jövő közt. Nem csoda, ha zavarossá válik. Alig ébrednek bennük a velük született ősi képek, melyeket a mesék csengő szavai hívnának elő. Semmire sincs idő.

Nem kapnak levegőt.

Ezért felejtik el ők és mi, felnőttek is, hogy hogyan lélegezzünk mélyen, lassan, megfelelően. Érdemes megfigyelni a gyerekeket mozgás közben.  Öröm, gyógyulás, játék, önfeledtség, lélek, maga az élet, amit láthatunk. Sajnos ma a szabad mozgásra is egyre kevesebb idő jut.

Mozgás és fantázia

A gyermekjóga egy olyan teret biztosít a gyermeknek, ahol fellélegezhet, ahol hangos lehet, ahol mozoghat, gurulhat, pöröghet, játszhat, mesét hallgathat, átváltozhat és közben apró lelke nagy nehézségeit lerakhatja, kidolgozhatja, átformálhatja. A gyermekjóga alappillérei a mozgás és a fantázia. Az óra keretét adja a kezdő- és záró formula, hangfürdő, mantra, jóga dala, amellyel ráhangolódunk az órára, s végül ugyanígy le is zárjuk azt. Mindig „tudatosítjuk” hogy mi az adott óra üzenete mesébe ágyazottan, majd elkezdjük utánozni, elmozogni a mese szereplőit, hőseit. Minden mozdulatunkat átjárja és segíti a tudatos légzés. A gyerekek azt gyakorolják az órákon, hogy érdemes megélnünk minden pillanatot, ahelyett hogy csak külső szemlélőként vagyunk jelen az életünkben. Újraszínezhetjük a darabjait, de mindig tudnunk kell, hogy miért tesszük. Ezt segíti a mesei üzenet.

Gyerekjóga - Ne veszítsék el, ami eredendően az övék...

A gyermekjóga óra során megtapasztalják a bennük lakozó erőt, fejlődik a képzeletük

Az órák során a gyerekek megismerik saját testüket, megtapasztalják, hogy milyen erő lakozik bennük, mennyi mindenre képesek a mozdulatok (ászanák) felvételekor. Tehát kialakul a testtudatosságuk. Majd a dinamikus mozgást mindig követi egy rövid relaxáció, melynek célja a befelé érzékenyítés, a befelé figyelés, a képzelőerő fejlesztése és természetesen a sok-sok ingertől való elszakadás. Az óra utolsó részében mindig játszunk a gyerekek hangulatához, adott állapotához igazítva.

Mint egy jól eső fürdő és a hatása

A gyermekjóga olyan, mint egy jól eső fürdő, nem csak az izmoknak, ízületeknek, a fejlődésben lévő testnek, hanem a gyermekléleknek is a maga színes buborékaival. Olyan komplex módszer, amely célzottan fejleszti a gyerekek mozgását, „befűti” az idegrendszert. Tele van észlelést-érzékelést fejlesztő játékkal. Komoly hatással van az érzelmi intelligencia fejlődésére, a szociális érzékenység kialakulására. A gyerekek itt gyakorolhatják érzéseik, érzeteik beazonosítását és megfogalmazását. Sokat fejlődik fantáziájuk, kreativitásuk, önbizalmuk. Személyiségfejlesztő hatása is van, hiszen a gyermekek közelebb kerülnek önmagukhoz az ászanák felvétele közben. Egyszóval a gyermekjóga sokoldalúsága végett minden tekintetben fejlesztő hatással van kicsikre és nagyobbakra egyaránt. Szívből ajánlom minden kicsinek és nagynak.

Berki-Tóth Emese óvodapedagógus, gyermekjóga oktató és

Molnár Erika minősített jógaoktató

Nézd meg ezt is!

Ízületi panaszok természetes megoldása

Ízületi panaszok kezelése homeopátiával

Ízületi fájdalmak, porckopás és kezelésük természetes megoldásokkal. Mit lehet tenni a megelőzés érdekében? Mikor forduljunk orvoshoz?

Elvárás - Többé ne okozzon lelki problémát

Elvárás – Mikor az elvárás többé nem okoz lelki problémát

Hogyan ártunk magunknak és másoknak elvárásainkkal? Hogy lesz belőlük lelki probléma, betegség? Hogy nem lesz belőlük semmi?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.