Naturmagazin
Kezdőlap | Mi mit jelent? | Genomikai fájdalomcsillapító – leváltja a morfint?

Genomikai fájdalomcsillapító – leváltja a morfint?

Genomikai fájdalomcsillapító – a törzsi gyógyítók gyógynövényéből. Mi a titka? Mi bizonyítja, hogy nincs mellékhatása és nem árt a többi érzékelésünknek? Miért jobb még a morfinnál is?

Fájdalom és eddigi megoldásai

A fájdalom inger hatására az érzőidegsejtekben ingerület keletkezik, melyet a sejtek hosszú nyúlványa továbbít a sejt teste felé. A fájdalom érzékelése a sejtek receptorai révén valósul meg, ők a sejtek kapui, amelyek beengedik a sejt belsejébe az információt. Természetes alapú megoldás a kapszaicin. A fájdalom érzékelő sejtek receptorai megkötik a csípős paprikában található kapszaicin nevű hatóanyagot is, ami egyébként a paprika csípősségét adja. Régóta tudjuk, hogy ilyenkor nagy mennyiségű kapszaicin hatására egy idő után nem érezzük a fájdalmat, mert a sejtek érzéketlenné válnak a fájdalmat okozó molekulára. Ez a sejtnyúlvány károsodása miatt következik be, amely azonban nem terjed ki a sejttestre, ezért még visszafordítható a folyamat. Ezt a jelenséget használják ki reumás fájdalmak kezelésekor. Erős paprika kivonattal kenegetve a gyulladásos területen is enyhül a fájdalom.

A fájdalom csillapítás során rendkívül fontos, hogy csak a fájdalom múljon el, míg a többi érzékelési képesség megmaradjon. Arcideg zsábánál például, amikor már a morfin származékok sem segítenek, magát az ideget (Nervus Trigeminus) is kiirtva tudják csak megoldani a fájdalmat és vannak olyan fájdalom csillapító anyagok, amik szintén elpusztítják a fájdalom érzékelő sejtek mellett a többi idegnyúlványt is, így a beteg érzéketlenné válik pl. a tapintásra, hidegre-melegre, stb. Illetve a fájdalom csillapításnak lehetnek akár komoly mellékhatásai is, mint pl. a morfin esetében, ahol az adagolás függvényében akár kóma is kialakulhat.

Mi egy olyan fájdalomcsillapító megoldást kerestünk, amely mellett a fájdalom érzékelő sejteken kívüli érzőideg sejtek érintetlenek maradnak.

A genomikai fájdalomcsillapító alapja, amit a törzsi gyógyítók is ismernek

KutyatejAz áttörést az a molekula hozta meg, amelyet a Marokkóban és Madagaszkáron élő kutyatejféléből az Euphorbia resiniferaeből vontak ki. A törzsi gyógyítók régóta ismerik ezt a hatóanyagot. Ennek a növénynek a nedve sokkal égetőbb érzést kelt a nyelven, mint az erős paprika kapszaicinje, ez hívta fel a figyelmet a fájdalomcsillapításban való használhatóságára. A kutyatejben termelődő RTX (resiniferatoxin) kémiailag a paprika hatóanyagához, a kapszaicinhez hasonló, de kb. tízezerszer hatékonyabb.

A genomikai fájdalomcsillapító csak ott hat, ahol szükség van rá

Az RTX szelektíven csak a gyulladásos fájdalomért felelős érzőidegsejteket távolítja el a periferális idegrendszerből, amelyek felszínén vanilloid receptorok vannak, amikhez az RTX kizárólagosan kötődni tud. Ennek következtében a receptorok között megnyílik az idegvégződés és a kalciumra, amely lehetetlenné teszi az ionáramokon alapuló fájdalom jel agyba továbbítását, majd csak ezért a fájdalom modalitásért felelős idegsejt végleg eltűnik az idegrendszerből, különösebb mellékhatás nélkül. Míg a testet ért behatásokról (pl. hideg-meleg érzet, csípés stb.) az agyat tudósító egyéb modalitás sértetlenül fennmarad.

A gerincoszlop mentén futó idegdúcokban elhelyezkedő, gyulladásos fájdalmat közvetítő idegsejtek a nagy mennyiségű kalciumtól valósággal „felrobbannak”. Van, hogy elég csak a periferális idegrostra célozni az egész sejt helyett, ami a beáramló kalciumionok hatására „leperzselődik”. Az RTX erős hatása a gyakorlatban azt jelenti, hogy a körülbelül ötszáz dollár értékű hatóanyagot elegendő egyszer beadni a betegnek, ahhoz, hogy végleg megszabaduljon a gyulladásos fájdalmától, miközben minden más érzékelése megmarad.

Genomikai fájdalomcsillapító - Fájdalom leperzselve, a törzsi gyógyítók gyógynövényéből

A „molekuláris idegsebészetnek” elnevezett eljárás fájdalommentességet biztosít a betegnek még akkor is, amikor a morfin már nem, és mivel teljesen más mechanizmussal csillapítja a fájdalmat, a tudatra és a várható élettartamra nincs befolyással, csak a beteget szabadítja meg az elviselhetetlen szenvedéstől és fájdalomtól.

Az új szer klinikai kísérleti eredményei

A szer krónikus ízületi fájdalmakban és csontrákban szenvedő kutyák esetében briliáns eredményt hozott, és már túl van az első humán klinikai kipróbáláson is, aminek eredménye, hogy a huszonnégy beteg mindegyikének, megszűnt a fájdalma.

Mikor hatásos?

A fájdalomcsillapító hatás azonnal mutatkozik, és mivel nem drasztikus beavatkozásról van szó, nem képződnek hegek az idegkötegeken, amik utána újabb fájdalmat okozhatnának.

A gerincvelői területre beadott injekcióval a nem körülhatárolható fájdalmak oldhatóak meg. Idegzsába, posztoperatív, gyulladások, ízületi kopások okozta fájdalom pedig hosszú távon megszüntethető tapasszal és krémmel.

Dr. Oláh Zoltán molekuláris biológus, bioinformatikus, a morfint leváltó fájdalomcsillapító eljárások felfedezője

Nézd meg ezt is!

Kapilláris terápia - népi gyógymód endokrin, mozgásszervi megbetegedésekre és kapilláris problémák megelőzésére

Kapilláris terápia – természetes népi gyógymód

Méregtelenítő eljárás, különösen endokrin és mozgásszervi panaszok esetén és megelőzésre ajánlják. Hatása sejt szintű és öregedési folyamatokat fékező.

Akupresszúra - Értsük meg mi micsoda az ősi kínai gyógyászatban, hogy tudjunk választani

Akupresszúra, akupunktúra, manupunktúra, lézerpunktúra

Mi micsoda? Ismerjük meg lehetőségeinket, hogy tudjunk választani az ősi kínai gyógyítói módszerek közül. Értsük meg mi az akupresszúra, akupunktúra és manupunktúra.

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.