Naturmagazin
Kezdőlap | GYÓGYÍTÓ MOZGÁS | DaoYin kínai gerinctorna

DaoYin kínai gerinctorna

Kínai orvosi alapokra épülő légzés és mozgásterápia. A test fizikai egészségének megőrzését, helyreállítását szolgálja a fájdalom mentes, élvezetes mozgás érdekében.

A hagyományos kínai orvoslás prevencióra (megelőzésre) épül. Szépsége abban rejlik, hogy a betegségeket még a fizikai tünetek megjelenése előtt felismerhetjük és meg is szüntethetjük. Érdekes, hogy ők nem a betegségre fókuszáltak, hanem megelőzni igyekeztek, annyira, hogy Kínában régen az orvosok addig kaptak pénzt, amíg az emberek meg nem betegedtek. Így igazán érdekeltek voltak az olyan megoldások kifejlesztésében, amik a megelőzésre épülnek.

A hagyományos kínai orvoslásban négy terápiás módszer létezik:

DaoYin kínai gerinctorna: gyógyír hát-, váll-, nyaki fájdalomra
DaoYin kínai gerinctorna: gyógyír hát-, váll-, nyaki fájdalomra
  •  első a legismertebb ezek közül az akupunktúra,

 

  •  második a tuina (kínai masszázs),

 

  •  harmadik a gyógyszeres- és táplálkozás terápia (gyógyszer alatt itt gyógynövényeket értünk)

 

  •  negyedik pedig a légzés – mozgás terápia: DaoYin és Qigong.

 

A DaoYin aktualitását az adja, hogy napjainkban egyre több ember szenved derék táji, háti, nyaki gerincfájdalmaktól, melyet nagyrészt a mozgásszegény életmódnak köszönhetünk. Egész nap egy irodában ülünk, és a monitort bámuljuk, majd otthon is folytatjuk, vagy éppen a tv-t nézzük.

Egy kínai mondás azt mondja: „ami nem mozog, az fáj”.

Mit is nevezünk egészséges testmozgásnak?

Sokan mondják, én egész nap rohangálok a munkám miatt, egész nap otthon takarítok. Nem ezt nevezzük egészséges testmozgásnak, sőt a busz után futást sem és még az élsportot sem.

Az egészséges testmozgás olyan mozgásforma, amit a testünk egészség megőrzése érdekében teszünk, közben vigyázva a gerincünk épségére is. Ilyen a DaoYin kínai gerinctorna is.

A DaoYin torna 2500-3000 éves múltra tekint vissza. Ebből alakult ki a gerincre specializálódott Wushuang DaoYin kínai gerinctorna, mely Balogh Attila nevéhez fűződik. Kínai orvosi alapokra épülő légzés és mozgásterápia. A mozgássor fejtől indulva mozgatja végig a csigolyákat és dolgoztatja meg a gerincoszlop melletti és háti izomcsoportokat.

Mi a különbség a DaoYin kínai gerinctorna és a hagyományos gerinctorna között?

Megkülönbözteti a hagyományos gerinctornától, hogy hatással van a test energetikai rendszerére is, elősegíti a meridiánok megfelelő működését, megszüntetve az energetikai blokkokat, mint kiváltó okokat. A gyakorlatok hatására nyúlnak az izmok, erősödnek a tartó izmok, csökkennek az ízületi beszűkülések, megnő a mozgásspektrum, aktiválódik az ízületi folyadék képződése. Amikor a gerinc menti izmokat nyújtjuk, a porckorongok is levegőhöz jutnak és felszabadulnak a gerinc melletti idegszálak is. Erősíti a légző és keringési rendszert, javítja a testkontrollt, növeli a tudatosságot. Rendszeres gyakorlásával visszanyerhetjük testünk egészségét, fájdalommentes energikus életet élhetünk.

Milyen problémákra jó a DaoYin kínai gerinctorna?

A gyakorlatok a gerincre fókuszálnak, a nyaki-, háti- és deréktáji panaszokon segítenek. Vannak tapasztalatok az olyan problémák javulásáról is, mint a porckorongsérv,  gerincferdülés, Schmorl-csomó (csigolyatest deformitás pici csonthiánnyal), melyekhez megfelelő gyakorlatok végzése szükséges. A kötött nyakizomzat ellazításának eredményeképp előfordul, hogy a fülzúgás, fejfájás is megszűnik.

Milyen formában lehet DaoYin tornázni?

DaoYin torna csoportosan
DaoYin torna csoportosan

Csoportos órákon a normál sporttevékenység részeként megelőző, életminőség javító jelleggel. Egyéni torna keretében specialista segítségével terápiás jelleggel is végezhető.

Simon Nóra

WuShuang DaoYin Kínai Gerincterapeuta

Nézd meg ezt is!

A hagyományos kínai orvoslás menete és érdekességei

A hagyományos kínai orvoslás menete és érdekességei

Mit és hogyan vizsgál a hagyományos kínai orvoslás? Milyen diagnosztikai módszerei vannak? Hogyan áll hozzá a betegségek kérdéséhez?

Köpölyözés - Pár perc alatt a legfontosabb szerveink állapotára is tudunk következtetni

Köpölyözés – Pár perc alatt a legfontosabb szerveink állapotára is tudunk következtetni

Mire jó a köpölyözés? Milyen fajták vannak? Mik a javallatai és ellenjavallatai? Hogyan mutatja szerveink állapotát?

2 hozzászólás

  1. Érdeklődöm, hogy hol lehet erre a tornára jelentkezni és mennyibe kerül egy csoportos óra?

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.