Naturmagazin
Kezdőlap | EGÉSZSÉG | Egészséges táplálkozás | Bodza – Virága az egyik legrégebbi gyógytea alapanyag
ThetaHealing videók

Bodza – Virága az egyik legrégebbi gyógytea alapanyag

A bodza leggyakrabban használt magyar nevei: gyepűbodza, bodzabokor, bodzafa. Hazánkban az évszázadok során a bodzáról nagyon sok hiedelem terjedt el. Elődeink például a bodzabokrot előszeretettel ültelék a házak oldalába vagy a kertekbe, mert úgy tartották, hogy megvéd a veszedelmektől. Még az állatokra is kiterjedt a hiedelem, mert a sertések óljában, ha bodzaág volt szét terítve, akkor az megvédte az állatállományt. 
Közép-Európában szinte mindenhol előfordul ez a növény. Gyakran találkozhatunk a bodzával erdők szélén, kertekben, utak mentén, réteken, nitrogénben gazdag akácosokban, valamint kevésbé bolygatott területeken.
A fekete bodza a bodzafélék (Caprifoliaceae) családjába tartozó évelő növény, mely akár a 6 méter magasságot is elérheti. Jellemző a bodzára, hogy míg egyéves ágainak a kérge zöld, addig az idősebb ágak kérge szürke vagy szürkésbarna színű, melyet kiemelkedő paraszemölcsök borítanak.

A bodza hatóanyagai

A gyógyászatban a fekete bodza virágát, levelét és termését alkalmazzák gyógyítás szempontjából. Virága tartalmaz flavonoidokat, azon belül is rutint, kvercetint és sambucint, valamint tartalmaz a virág még szaponinokat (urzolsav), klorogénsavat, ciánglikozidokat (sambunigrin), illóolajat és nyálkát is. Levelében cseranyagok és glikozidok halmozódnak fel.

A termés gazdag szerves savakban (almasav, citromsav, ecetsav), vitaminokban (A és C) és cukrokban. A fekete bodza energiatartalma: 73 kcal, 305 kJ/100 gramm.
A bodzának a virága az egyik legrégebben használt gyógytea alapanyag, melyet júniusban gyűjtenek be, száraz időben.

A virágot alkalmazzák nyugtató, izzasztó és vizelethajtó teakeverékek alkotórészeként is.

Mivel a bodza vizelethajtó, ezért felhasználható a teája magas vérnyomásnál és lábduzzanatok kezelésekor. Napi két-három teáskanálnyi bodzavirágból készült tea alkalmas lázzal és izomfájdalmakkal járó meghűléses betegség kezelésére.

A köptető hatás miatt, fontos, hogy része legyen olyan teakeverékeknek, ami a köhögést gyógyítja. A bodza teája nem csak melegen, de hidegen is igen hatásos.

Bodza - Hatóanyagai és mit gyógyít

A növény virága sütve is fogyasztható.

Termésének fájdalomcsillapító hatása van, melyet, ha más gyógynövényekkel (borsmenta, kakukkfű) alkalmazunk együtt, akkor alkalmas a migrénes fejfájás kezelésére.

Friss terméséből, melyet augusztusban vagy szeptemberben gyűjtenek be, gyógy lekvárt készítenek, melyet meghűléskor erősítőként és izzasztóként alkalmazhatunk. A termés enyhe hashajtó hatással rendelkezik. A népgyógyászatban a bodza kérgét féregűzésre használják. A fekete bodza felhasználása igen széleskörű. A gyógyteán és a gyógy lekváron kívül alkalmazható még szörpként, limonádéként, alkoholos italként, mézként, színezőanyagként, valamint savanyúságként is.

Mire vigyázzunk?

Nem ajánlatos a nyers termésből nagy mennyiséget elfogyasztani, mert a ciánglikozid (sambunigrin) toxikus hatású is lehet. Szörpkészítésnél fontos, hogy csak teljesen érett, magtalan bogyókat használjunk fel, mert magja is gyengén mérgező.

Fontos, hogy a ne tévesszük össze a földi, illetve a fürtös bodzával. A földi változata kellemetlen illatú, a talajszint feletti rész minden évben elpusztul, ezért fás hajtást, szárat egyáltalán nem találhatunk a földi bodzánál. A fürtös bodzát a fekete bodzától a termés szín különbözteti meg, míg a fekete bodza bogyótermése fekete, addig a fürtös bodzáé vörös.

Birtalan Katalin természetgyógyász

Nézd meg ezt is!

Agni Sara avagy TűzLégzés - Test és lélek energetizáló megoldás

Agni Sara avagy TűzLégzés – Test és lélek energetizáló megoldás

Agni Sara légző gyakorlatok hatása egészségi problémákra, spirituálisan és lelkileg. Mire figyeljünk? Hogyan hajtsuk jól végre?

Sokat küzdesz? Minden olyan küzdelmes, nehéz? Mindenkivel harcolni kell?

Sokat küzdesz? Minden olyan küzdelmes, nehéz? Mindenkivel harcolni kell?

Miért kell folyton küzdeni? Miért harcolok az emberekkel? És önmagammal? Miért nem lehet az, hogy csak úgy elérjek valamit, könnyedén, küzdelem nélkül? A válasz a magyarság kollektív tudatalattijában keresendő, íme....

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.