Naturmagazin
Kezdőlap | EGÉSZSÉG | Egyensúly | Bikram jóga – Erő és rugalmasság egyensúlya

Bikram jóga – Erő és rugalmasság egyensúlya

Amiről nem gondoltad, hogy tudod, azt is kihozza belőled a Bikram jóga. Amiről azt hitted könnyű, kiderül, művészet. Mégis hétköznapi, ráadásul gyógyhatású testnek-léleknek. Sőt bárki megtudja csinálni, csak kell hozzá… Elérhető csodák 3. rész.

Miért épp Bikram jóga?

A Bikram jóga 26 gyakorlatból és két légzőgyakorlatból áll. Bikram Choudhury több ezer ászana közül választotta ki és állította megfelelő sorrendbe ezeket a gyakorlatokat úgy, hogy egymásra épüljenek. Minden gyakorlat felkészíti a testet a következőre. A speciálisan összeállított gyakorlat sorozat erősíti a testet, ugyanakkor rugalmassá is teszi azt.

Test-lélek-szellem egyensúlya

Átmozgatja az izmokat, ízületeket, belső szerveket, friss, oxigén dús vért juttat el minden sejthez. Megfiatalítja a gerincet, erősíti az immunrendszert.

bikram-joga_kriszta1_egyensúlyA Bikram jóga egyensúlyt teremt. Külső, belső, mentális, fizikai és szellemi egyensúlyt. Egyensúlyt a test és az elme között, az erő és a rugalmasság között. Új lényeget ad a teljesítménynek, mert itt nem a gyakorlatok mennyisége számít, hanem a minősége. Minél szebben, pontosabban csináljuk meg a gyakorlatokat, annál inkább javul az egyensúlyunk és vele együtt az egészségünk is.

Azzal, hogy a testünket eddzük, az elménket is fejlesztjük. Bikram jóga órán 90 percig csak magunkra figyelünk. A rendszeres gyakorlás önfegyelemre, kitartásra, türelemre elfogadásra tanít. Javul a koncentráció. Felismerjük testünk jelzéseit, lassan megértjük, határaink minden nap máshol vannak. Megbékélünk magunkkal, nem csak testünk, lelkünk is rugalmasabbá válik általa.

Test és lélek méregtelenítés – Mire jó a 40º C?

A Bikram jóga gyakorlása közben méreganyagok távoznak a szervezet mirigyeiből, szerveiből. Javul a vérkeringés, nő a tüdő kapacitása, jobban működik a légzőrendszer. Izzadáskor a méreganyagok a bőrön keresztül távoznak a szervezetből, a bőr rugalmasabbá, simábbá válik, csökken a cellulitisz.

bikram-joga_kriszta3

A Bikram jógát 40º C-ra felfűtött teremben végezzük. Melegben a test rugalmasabbá, hajlékonyabbá válik. Könnyebben csavarodik, nyúlik, ugyanakkor kisebb a sérülés kockázata.

Theta Healing tanárként tudom, hogy a sejtjeink információkat tárolnak. Mikor változtatni szeretnénk életünk eseményein, önmagunkon akkor ez az információ cserélődik le egy jobbra. Így, ha a lelki folyamatainkat is támogatni szeretnénk, akkor az elengedést, a lelki méregtelenítést azzal tudjuk segíteni, hogy legalább 40º C-ban tartózkodunk, ilyenkor ugyanis a sejtek “elengednek”. Ezt azzal használhatjuk ki a legjobban, ha már eleve úgy megyünk az órára, hogy tudjuk milyen lelki problémát szeretnénk elengedni.

Kinek jó?

bikram-joga_kriszta2_egyensúlA Bikram jógát bárki, bármikor elkezdheti. Mindenki a saját erejéhez, képességeihez mérten gyakorol, a saját ütemében fejlődik. Minden életkorban másért van szükség Bikram jógára. Egyáltalán nem ciki, ha nem megy még szépen vagy ha nem bírjuk még végig, mert pont az a lényege, hogy milliméterről milliméterre haladjunk és tanuljunk meg egyre jobbá válni, önmagunkért.

A Bikram jóga életforma, egészségessé, magabiztossá tesz, de más sportok kiegészítéseként is „melegen” ajánlott…

Fekete Kata természetgyógyász, Theta Healing tanár Pszilosz Krisztina Bikram jóga oktató írása nyomán

Fotó: Pszilosz Krisztina (Bikramclub, Budapest, XVI. ker.)

Nézd meg ezt is!

A testi fájdalom így születik, ha nem tudunk önmagunk lenni

A testi fájdalom így születik, ha nem tudunk önmagunk lenni

Bármit hiszünk magunkról, bármilyen elképzelésünk van magunkról az nem lehetünk mi, legfeljebb csak hit, elképzelés. Fáj másnak lenni, mint önmagunk? Testi fájdalom születik belőle, íme.

ZYO Tényleg ennyi vagyok? Tényleg ennyi az élet?

ZYO Tényleg ennyi vagyok? Tényleg ennyi az élet? – Több, mint egy személyiség: Ingyenes önfelfedező esemény

A személyiséged mögötti Éned felfedezése az élet színének meglátása a fekete-fehér helyett. Míg nem tudod, hogy mit nem tudsz, addig nem látod, hogy nem is látod önmagad színeit :).

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.