Naturmagazin
Kezdőlap | TERMÉSZETGYÓGYÁSZAT | Akupunktúra – 5000 év mellékhatások nélkül

Akupunktúra – 5000 év mellékhatások nélkül

Akupunktúra – Hogyan működik? Gyógyítja a migrént, lumbágót, nyaki merevséget, ujjzsibbadást, túlsúlyt, miómákat, hőhullámot, klimax panaszt, stb. Mikor nem jó? Fáj-e? Fülakupunktúra.

Az akupunktúra az emberiség egyik legősibb gyógymódja, amelyet a kínai orvosok tapasztalataik és megfigyeléseik révén több mint 5000 év óta fejlesztenek. Napjainkban Európa-szerte az egyik legelterjedtebb és igen közkedvelt gyógymód.

Kezdettől fogva egy filozófiai rendszert kapcsolnak hozzá, amelynek fő elemeit olyan fogalmak képezik, mint a jin és a jang , valamint a csí és az öt alapelem. Ezek jelentik még napjainkban is a diagnosztika és a terápia alapjait.

Ellentétes erők kölcsönhatásában

A jin és a jang poláris erők, minden embernél fellelhetőek. Az egészséges szervezetben egyensúlyban vannak, és nem egymás ellen hatnak, hanem – miként jelképük is kifejezi – egységet alkotnak. Az egyensúlyhiány olyan tünetekben nyilvánul meg, mint a hideg végtagok vagy a fázékonyság, a forróság vagy a hőhullámok, az izzadékonyság vagy a nyirkos bőr, az alvászavar, az aggódás-szorongás vagy a teljes érdektelenség, az öröm vagy túlzott lehangoltság, sőt ide tartozik az alkohol utáni vágy és az evési kényszer is. Az egyensúly hiánya mindenkinél másként fejeződik ki: egyesek megfáznak, mások hátfájásra panaszkodnak, esetenként memóriazavar jelentkezik, mások rászoknak az alkoholfogyasztásra vagy a dohányzásra. Az akupunktúra arra hivatott, hogy helyreállítsa a kisiklott harmóniát, és ezzel oldja a tüneteket.

Az öt elem tana

Az öt elemről szóló tanítás a tradicionális kínai gyógyításban kulcs az emberi szervezet működésének megfejtéséhez. Az öt elem – a Fa, a Tűz, a Föld, a Fém és a Víz – szoros kapcsolatban van egymással: a Fa táplálja a Tüzet, a Tűz a Földet, a Földből Fém lesz, a Fém besűrűsíti a Vizet, a Víz táplálja a Fát. Így az egyes elemekkel kapcsolatos szervek és azok funkciója is támogatja a másikat.

Az akupunktúra hatása

A nagy gondossággal kiválasztott akupunktúrás pontokba beszúrt, vékony tűk révén felszabadulnak a test energiapályáinak blokkolt energiái. Az ellazulásnak, a fájdalom megszűnésének vagy bárminemű javulásnak köszönhetően az anyagcsere-funkciók is helyreállnak. Az akupunktúra olyan szabályozást kiegyensúlyozó kezelési módszer, amellyel sok funkcionális, vegetatív, idegi és fájdalommal kapcsolatos zavar kezelhető.

Íme néhány, a mindennapi életben gyakorta előforduló probléma:

Fejfájás és migrén

Akupunktúra - Mit gyógyít és mit nem

Az akut és krónikus fejfájás (beleértve a migrént is!) remekül orvosolható akupunktúrával. A fej egyes pontjai olyan távolabbi pontokkal vannak összeköttetésben, melyek például a kezeken és a lábakon található pontokon keresztül jól stimulálhatók. Az akupunktúrában a fejfájás kezelése a lokalizáció függvénye: a meridiánkezelés során (így hívják a kínai medicinában az energiarendszert) a fájdalom a zavart vagy blokkolt zóna helyén (pl. a gyomor- vagy epepontoknál) megszüntethető. A legtöbb fejfájás – pl. a nyaki merevség következtében, agyrázkódás hatására létrejövő, vagy gyomor- és epepanaszokhoz társuló, esetleg a ciklushoz csatlakozó fejfájás stb. – könnyen kiküszöbölhető akupunktúrával.

Migrén

Az akupunktúrás beavatkozás rövid idő alatt és észrevehetően csökkenti a fájdalom gyakoriságát és erősségét. 10-15 alkalom után a páciensek több mint 70%-ánál figyelhető meg javulás. 6-8 hét szünet elteltével a kezelést meg kell ismételni.

Lumbágó, isiász és nyaki merevség

Az akupunktúrás eljárással a krónikus derékfájdalom és a nyakcsigolyák krónikus fájdalomszindrómái is enyhíthetőek. Az isiászos derékfájás legtöbbször a keresztcsontot és a csípőlapátot összekötő ízület blokkjának eredménye. A fájdalom olyan intenzív, mint porckorongsérvnél, noha a röntgenorvos ezt nem észleli. Ilyen esetekben az akupunktúra és a kiropraktika gyors megoldást jelenthet a blokkok feloldásában. A nyakcsigolyák területén létrejött feszülés, karba sugárzó fájdalom ugyancsak hamar kiküszöbölhető manuális terápiával és akupunktúrával. Az akupresszúrás masszázs támogatja a gyógyulási folyamatot.

Teniszkönyök

A teniszkönyök, vagy az ellentéte, a golfkönyök is kezelhető, sőt akár meg is gyógyítható akupunktúrával. Ilyenkor érdemes az akupunktúrás tűket ingerárammal együtt alkalmazni. Makacs esetekben a neurálterápiával (speciális pontokra kevés fájdalomcsillapítót fecskendeznek) és homeopátiás szerekkel történő kiegészítő kezelés is javallott.

Idegzsába és fantomfájdalom

Az idegzsábát és a fantomfájdalmat is jótékonyan befolyásolja az akupunktúra. Ajánlatos kipróbálni egy kezelést. Különösen az orvosilag kismértékben enyhíthető “friss” fájdalmaknál biztatóak a kilátások.

Ujjzsibbadás

Az akupunktúra megoldást jelenthet erre a rendellenességre is, hiszen kiváltója leggyakrabban nem a kézízület problémája, hanem a nyakcsigolyáé. Az akupunktúra és az enyhe kiropraktika kombinációja úgyszólván csodát tehet, s ha ehhez még gyógytorna is társul, akkor a hatás garantáltan gyors és tartós lesz.

Túlsúly

A fogyókúrák kiegészítéseként az akupunktúra értékes segítséget nyújthat, mivel csökkenti az éhségérzetet, és fokozza az anyagcserét. Különösen javasolt azoknak, akik evési kényszerrel vagy csillapíthatatlan édességéhséggel küzdenek.

Menstruációs problémák

A rendszertelen vagy erős fájdalommal, görcsökkel vagy kellemetlen premenstruációs tünetekkel küszködő nők számára gyakran szinte megváltást jelent az akupunktúra. Már 5-6 kezelés után enyhülnek a tünetek, vagy rendszeresebbé válik az addig kiszámíthatatlan ciklus. Ha a kezelés intenzitását fokozni szeretnénk, érdemes moxázással és köpölyözéssel is kiegészíteni.

Miómák, ciszták

A hormonális fogamzásgátlók rendszeres és/vagy szünet nélküli szedése sokkal gyakoribbá tette a miómák (jóindulatú simaizom-daganat a méhben) és petefészek/mellciszták kialakulását. Vannak, akiknél tabletták nélkül is kialakulnak ezek az elváltozások, mert valamilyen (többnyire stressz miatti) okok miatt felborul a normál hormonális tevékenység, és eltolódik az ösztrogének és progeszteronok aránya. Ebben az esetben is segítséget nyújthat az akupunktúra.

Hőhullámok, klimax panaszok

Sok nő életében szinte drámai változást hoz a klimaktérium: alig alszanak, mert annyira izzadnak, feszültté, indokolatlanul ingerlékennyé válnak, hőhullámok kínozzák őket. Számukra is komoly segítséget jelent a kínai medicina. A tűszúrásos technikát ilyenkor is jó kiegészíteni moxarudak égetésével a tű felett, vagy köpölyözéssel és akupresszúrás masszázzsal.

Milyen az akupunktúra kezelés?

A klasszikus akupunktúra eszközei a hajszálvékony tűk. A kezelést végző orvos maximum 12-15 tűt szúr be kezelésenként. Bizonyos esetekben a tűket felmelegítik (moxa), olykor pedig forgatni, mozgatni is kell őket. Egyes betegeknél az akupunktúrás tűt ingerárammal is stimulálják (elektroakupunktúra).

Fájdalmas-e az akupunktúra?

Amennyiben a szúrás technikája biztos, és a tűk kellőképpen vékonyak, a páciens alig érzi a beszúrást. Közvetlenül a tűk behelyezése után legtöbbször kellemesen meleg és ellazító érzés alakul ki. Ez jót jelent!

Feltétlenül szükség van-e tűkre?

Néhány éve lézerfénnyel ingerlik az akupunktúrás pontokat, s ezzel helyettesíthetik a tűszúrást. Elsősorban gyermekeknél, akik félnek a tűktől, de érzékenyebb felnőtteknél is jól bevált a lézerakupunktúra alkalmazása.

Vannak-e mellékhatások?

Szakszerű használat esetén gyakorlatilag nincs mellékhatás. Előfordulhat, hogy a beszúrás helyén kis vérömleny keletkezik. Ez a hely két-három napig érzékeny marad. A szúrás helyén ritkán alakul ki gyulladás.

Mik az akupunktúra ellenjavallatai?

Azokon a pontokon nem szabad szúrásos technikát alkalmazni, melyek épp gyulladtak, vagy a bőr felettük sérült, fertőzött. Más komolyabb ellenjavallat nincs. Ám azt feltétlen tudni kell, hogy az akupunktúra komolyabb szervi sérülések esetén miért nem tud segíteni, hiszen a szabályzó mechanizmusok és a funkciók összehangolása a feladata, s ha ez már a durva károsodás miatt nem lehetséges, az akupunktúra hatástalan marad.

Mire jó a fülakupunktúra?

A fülakupunktúra a klasszikus akupunktúra kiegészítője – főként akut problémák orvoslásánál érdemes kipróbálni. De alkalmas a “rejtett” szervek működésének befolyásolására is. (Gondoljunk például a prosztatára, a méhre vagy a zsigerekre.) Ahol a problémás terület közvetlenül nem közelíthető meg, ott a fülakupunktúrás módszer sikeres lehet. Hasonlóan eredményes a dohányzásleszoktató és fogyókúra-kiegészítő eljárás is. (NADA pontok)

Megjegyzés: akupunktúra kezelést csak képzett orvos végezhet Magyarországon.

Dr. Wang Yu Cai akupunktúra szakorvos

Nézd meg ezt is!

Reiki irányzatok - Mi a különbség közöttük?

Reiki irányzatok avagy a reiki története során hogyan alakult ki több stílus?

Mit jelent a spirituális út keresői számára? Miért több, mint csupán kézrátételes gyógyító technika? "Ha elrontottál valamit, mindig van esélyed jól csinálni". Hogyan gondolkodjunk az időről?

Azonnali gyógyulás orvosi szemmel – Kvantumi folyamatok

Miért lehetséges az azonnali gyógyulás? Mi lenne, ha megpróbálnánk megérteni? Mi lenne, ha tanulnánk belőlük? Orvosként így látom...

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.